Brecht Carton vereeuwigt zes bekende muzikanten voor de Warmste Week

Brecht Carton (C-ARTon) en Brecht Van Colen. © Davy Coghe
Stefaan Lernout

Zes portretten van bekende muzikanten worden later dit jaar geveild ter gelegenheid van de Warmste Week. Ze zijn van de hand van Brecht Carton, die net zoals in 2017 zijn goed kunstenaarshart toont met ‘Paintings For Life’. Wie hoog genoeg biedt, kan zomaar een gesigneerd portret van Niels Destadsbader bemachtigen.

Brecht Carton (39), leerkracht Plastische Opvoeding in het Sint-Pauluscollege Wevelgem en in het Sint-Aloysiuscollege Menen, is in zijn vrije tijd ook kunstschilder. Voor Music for Life 2017 stelde hij zijn talent ter beschikking van het goede doel, dat deed hij met de actie ‘Paintings for Life’.

“Ik stuurde een hoop mails naar bekende Vlaamse artiesten met de vraag of ik hun portret mocht schilderen”, zegt Brecht, die schildert onder het pseudoniem C-ARTon. “Het is niet zo dat ze voor me dienden te poseren, aan een foto had ik genoeg.” Lady Linn, Bart Peeters, Alestorm, King Hiss, Steak Number Eight, Channel Zero, Wouter Deprez, Henk Rijckaert, Freddy Devadder en Id!ots gingen op de vraag van Brecht in. Dat de gelukkigen hun schilderij ook signeerden, gaf een extra waarde aan het werk.

Grote namen

De schilderijen werden geveild via 2dehands.be, wat 3.850 euro opbracht. In 2017 bracht het portret van Freddy Devadder het meeste geld in het laatje. Wie het dit jaar wordt, valt moeilijk te voorspellen, hoewel Niels Destadsbader nu wel heel populair is. Wel zeker is dat er ditmaal slechts zes portretten worden geveild.

Het portret dat Brecht Carton van Niels Destadsbader schilderde, is sinds vorige week te zien in De Twijfelaar in Brugge. Dit najaar kan je er ook op bieden.
Het portret dat Brecht Carton van Niels Destadsbader schilderde, is sinds vorige week te zien in De Twijfelaar in Brugge. Dit najaar kan je er ook op bieden.© GF

“Het ontbreekt me aan tijd nu ik opnieuw voltijds werk”, verklaart Brecht. “Dit jaar verzond ik geen vracht mails, maar vroeg ik aan de volgers van de facebookpagina ‘Paintings for Life’ welke artiesten hun voorkeur wegdroegen. Dat resulteerde in een lijstje namen, die ik vervolgens aanschreef. Zowel Guido Belcanto, Simone Simons van de band Epica, Niels Destadsbader, SX, ‘t Hof van Commerce en Wannes Cappelle gingen meteen akkoord. Het hielp natuurlijk wel dat ik foto’s van de werken uit 2017 kon tonen en het geheel kon linken aan het goede doel.

Een echte veiling

Dat goede doel is hetzelfde als twee jaar geleden: VZW Zonnebloem in Heule, een centrum voor kinderen en jongvolwassenen met een meervoudige beperking. “Dit jaar zou ik graag op de portretten laten bieden tijdens een echte veiling, in een zaal. Maar hoe en waar dat precies in zijn werk zal gaan, daar heb ik nu nog geen zicht op.”

Sinds 16 juni tot het einde van de zomer zijn de eerste drie portretten, die van Guido Belcanto, Simone Simons en Niels Destadsbader, tentoongesteld in sfeerbistro De Twijfelaar in Brugge. In de loop van juli komt daar het schilderij van SX bij.

De actie “Painting for life” is te volgen op www.facebook.com/paintingsforlifeauction.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier