Boudewijn is dopingarts in ‘De Laatste Koers’: “Ditmaal speel ik de boeman”

Boudewijn Van Colen speelt een Brusselse dopingarts in het nieuwe stuk 'De Laatste Koers'. © foto Kurt
Sarah Gadeyne

Toneelkring Willen is Kunnen start eind november met de voorstellingen van tragikomedie ‘De Laatste Koers’. Boudewijn Van Colen (49) speelt voor de vijfde keer mee in het jaarlijkse toneel. “Het is leuk samenspelen. Soms moeten we de repetitie zelfs stoppen omdat we te veel lachen.”

‘De Laatste Koers’ is een tragikomedie in vier bedrijven door Gert de Meulenaere in regie van Johan De Craemer. “Het stuk gaat over de laatste wedstrijd van een wielrenner. Waarom het zijn laatste koers is, zal je pas weten als je komt kijken. Is het gewoon de laatste koers van het seizoen? Is het zijn beslissing of noodgedwongen? Gaat het om een blessure of een schorsing? Komen kijken, is de boodschap. Het stuk zit heel goed in elkaar”, belooft Boudewijn.

De elf personages worden gespeeld door Rudy Declercq, Christine Vannieuwenhuyse, Sam Maertens, Lieselotte Bataillie, Bernette Goemaere, Elke Vermeersch, Hedwig Maertens, Matthijs Missinne, Bouwdewijn van Colen, Petra Van de Sande en Bart Alliet. Ze krijgen het gezelschap van enkele figuranten en worden ondersteund door souffleur Vera Vallaeys, toneelmeester Wouter Decaluwe en Tom Deblaere en Koen Vandendriessche, die instaan voor klank en licht.

Boudewijn speelt een Brusselse dopingarts, een totaal ander personage dan de rollen die hij vroeger al op zich nam. “Elke rol is anders. Deze is vrij serieus, terwijl ik anders eerder komische rollen had”, vertelt hij. “In deze rol speel ik een beetje de boeman, want als dopingarts voer je controles uit, sta je boven de rest en heb je wel wat macht. Mijn personage komt uit Brussel, en daardoor ben ik de enige die een combinatie van Nederlands en Frans spreekt. Het heeft wel iets.”

Drukke laatste fase

De repetities zitten in een laatste fase. “Nu wordt het echt leuk. Het decor komt erbij en je ziet beter waar je moet opkomen, waar je moet staan, je ziet wat je in je handen zal hebben. De laatste week komt de belichting en het geluid erbij. Binnenkort repeteren we ook bijna dagelijks het volledige stuk.”

En daar kruipt tijd in. “Ik werk in ploeg als magazijnier, en regel mijn werk naar de repetities. Ik heb een kleinere rol, dus dat lukt wel, want ik moest niet elke keer aanwezig zijn. Mijn familie gaat er in mee en mijn vrouw helpt zelfs. Thuis is het geweten: het toneel komt er weer aan. In de weekends doe ik ook ceremonievervoer met Mijn Trouwbusje, maar het seizoen daarvoor loopt van mei tot oktober, dat ligt nu dus stil. Ik ben ook actief in het café-theater van de dansvereniging.”

Tien voorstellingen

“Het is een hele leuke bende. We hangen aan elkaar en hebben respect voor elkaar. Het is leuk samenspelen. Soms moeten we de repetitie zelfs stoppen omdat we te veel lachen. Het is een toffe bedoening en ik ben blij dat ik er bij mag zijn”, lacht Boudewijn. Er zijn tien voorstellingen voorzien in De Zwaan. Kaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar via Petra Van de Sande en Wouter Decaluwe of via de acteurs en medewerkers.

Speeldata in Zaal De Zwaan: Zaterdag 23/11, 30/11, 7/12, 14/12, 21/12 om 20 uur. Zondag 24/11, 08/12, om 15 uur. Zondag 01/12 om 18 uur. Donderdag 19/12 om 20 uur. Vrijdag 13/12 om 20 uur. Meer informatie op de Facebookpagina ‘Toneelkring Willen is Kunnen Lichtervelde’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier