Boekvoorstelling over het oudste beroep ter wereld tijdens WO I

Uitgever Dirk Remmerie (Davidsfonds), auteur Piet Boncquet en spreker Luc Glorieux op de boekvoorstelling. (Foto NOM)
Redactie KW

Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden was prostitutie al een vaak uitgeoefend beroep.

Dat blijkt uit het boek ‘Lief & leed – Prostitutie in de Eerste Wereldoorlog’ van de Kortrijkse historicus-journalist Piet Boncquet, dat vrijdagavond in Museum Kortrijk 1302 werd voorgesteld. Daar loopt ook tot 26 april een tentoonstelling met beeldmateriaal uit de unieke verzameling van Anthony Langley en dat ook in het boek terug te vinden is.

WO I-kenner Luc Glorieux: “voor haar honger lijdend kind doet een vrouw álles”

“Oorlogsprostitutie is niet alleen een onderwerp ‘waarover men niet spreekt’, het is vooral ook een erg triest verhaal”, zo zei WO I-kenner Luc Glorieux, gastspreker op de boekvoorstelling. Aan de ene kant zijn er de honderdduizenden soldaten die meerdere jaren vastzitten in de oorlogsgruwel, afgesneden van hun gezin: oorlogsmoeheid dreef sommigen in de armen van prostituees, van wie sommigen ook spioneren. Aan de andere kant zijn er de vrouwen die achterblijven met kinderen, zonder inkomen en zonder sociale voorzieningen. Uit overlevingsdrang en voor haar honger lijdend kind doet een vrouw álles, als het moet ook haar lichaam verkopen.

“Komt daarbij dat op zeker ogenblik in de regio Roeselare-Kortrijk een paar honderdduizend knappe jonge Duitsers rondlopen. Met heel wat buitenechtelijke kinderen tot gevolg. Het grootste probleem voor de legers vormen dan weer de geslachtsziekten die de soldaten opliepen en zo de troepen verzwakken. In het boek lezen we hoe de legerleiding daar met wisselend succes iets aan probeert te doen, terwijl uiteraard ook vanuit kerkelijke hoek wordt opgeroepen tot kuisheid.”

Vier generaties samen in opvangcentrum

“Ook bij de prostituees nemen geslachtsziektes zulke grote proporties aan dat in Gent al in 1915 een mannenrusthuis wordt omgevormd tot opvangcentrum voor geslachtszieke vrouwen”, weet Luc Glorieux nog. “Het raakt zelfs overbevolkt. Er is een geval bekend van vier generaties uit dezelfde familie die er terechtkwamen: het kind was blind door de syfilis van de moeder.”

Auteur Piet Boncquet heeft een op het eerste gezicht ‘pikante’ bijdrage geleverd aan de geschiedschrijving over WO I, maar het is ook een verhaal van meer leed dan lief. Het boek telt 190 bladzijden, is uitgegeven bij het Davidsfonds en kost 27,50 euro.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier