Boek over leven en werk van Brugse schrijver Paul De Wispelaere voorgesteld

Voorstelling nieuw boek over leven en werk van auteur Paul De Wispelaere: de organisatie en gastsprekers met uiterst rechts de auteur Andreas Van Rompaey. © Davy Coghe
Redactie KW

Bij Stichting Ijsberg in Damme werd vrijdag het boek ‘Paul De Wispelaere Bruggenbouwer’ voorgesteld. In deze biografische studie schetst de jonge auteur Andreas Van Rompaey een beeld van De Wispelaeres carrière én van het literaire veld in de naoorlogse periode.

Zo’n vier jaar na diens overleden verschijnt er bij uitgeverij zorro-feniks van Guido De Ville een biografische studie over het leven maar vooral het werk van de in Brugge geboren en opgegroeide schrijver Paul De Wispelaere. Het boek, van de hand van de jonge auteur Andreas Van Rompaey, werd gisteren voorgesteld op het stemmige terras van kunstcentrum Stichting Ijsberg in Damme, ook wel bekend als de ‘oude school’ in de Burgstraat.

De Wispelaere mag gerust gezien worden als een van de belangrijkste figuren uit de naoorlogse Nederlandstalige literatuur. Hij publiceerde een twintigtal prozawerken en essaybyndels, was recensent voor De Gids, Het Vaderland en De Vlaamse Gids. Tot zijn bekendste werken behoren ‘Tussen tuin en wereld’, ‘Mijn huis is nergens meer’ en ‘Het verkoolde alfabet’. Daarnaast werkte hij als leerkracht Nederlands in Brugge en later ook als hoogleraar Nederlandse letterkende aan de Universitaire Instelling Antwerpen. De Wispelaere won een vijftiental prijzen, waaronder twee Staatsprijzen en de bijzonder prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren. Uitgever Guido De Ville had een persoonlijke band met Paul De Wispelaere en dat is dan ook een van de redenen waardoor het boek tot stand is gekomen.

“Op wat toen nog de ‘normaalschool’ werd genoemd kreeg ik les Nederlands van De Wispealere en die man heeft me op veel vlakken geïnspireerd”, zei Guido De Ville tijdens de voorstelling. “Door zijn vrije geest en de manier ook waarop hij kritiek uitte op macht en machtsmisbruik.” Auteur Andreas Van Rompaey, die literatuurweteschappen studeerde aan de KU Leuven, was al een tijdje opzoekingswerk aan het doen rond De Wispelaere en gezien die enkele jaren in Damme had gewoond kwam de auteur in Damme op prospectie. “Zo kwam ik ook terecht in de boekenwinkel van Guido De Ville in Damme centrum. Ik was blij verrast te horen dat Guido nog les had gekregen en er een nauwe band mee had”, vertelde Andreas Van Rompaey. “Van het een kwam het ander en dit boek is dus het finale resultaat.”

Van Rompaey staat in het boek vooral stil bij de rol van ‘bruggenbouwer’ die De Wispelaere vervulde. “Doordat hij op zoveel verschillende vlakken actief was, stond hij met zeer uiteenlopende figuren uit de literaire wereld in contact en bracht hij hen ook dikwijls samen”, verduidelijkte de auteur. Tijdens de presentatie kwamen ook auteur en goede vriend van De Wispelaere Guido Van Heulendonk en oud journalist Lukas De Vos vertellen over hun ervaringen met De Wispelaere. Het boek is te verkrijgen via zorro-feniks (info@zorrobooks.be), de boekhandel en BOL.com

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier