Blunt stelt nieuwe EP voor in ondergronds café van Kortrijk

Gitarist Jeroen Huyzentruyt, zanger Pieter Nuyttens, drummer Gino Verstraete, bassist Stijn Deldaele en violist Yannick Swennen. © AV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Op 16 maart zal Den Trap (Kortrijk) Blunt ontvangen voor de release van hen nieuwe EP ‘Northern Skies’. De release is een vervolg op de verjongingskuur die merkbaar was tijdens de uitgave van het laatste full album Ever.Est van Blunt.

Voor de gedachten gang achter de nieuwe EP blikken we eerst even terug naar 2016. Het jaar van de vele veranderingen binnen de groep, althans zo omschrijven ze het zelf. “2016 was het jaar van veel veranderingen bij Blunt. Zo kwam violist Yannick Swennen (toen 21j) bij de groep en werd ik zelf plots tot leadzanger gebombardeerd. Dat betekende in beide gevallen een heel nieuw geluid die voor het eerst de neus aan het venster stak op de plaat” legt Pieter Nuyttens (leadzanger) uit.

Die nieuwe sound was duidelijk merkbaar op Ever.Est maar wordt ook doorgetrokken naar Northern Skies. Hoewel de oorspronkelijke roots van de band terug te vinden was in het blues rock genre besloten ze verder te gaan in het elan van de stevige rock met een folky ondertoon. Echter werd ook in die ondertoon gesleuteld. De artiesten hebben geprobeerd de pure folkrock om te vormen naar popfolk/newfolk. “Zo zal je ook geen hammond of piano op de EP zien. Er werd ook gekozen voor ene prominente rol voor de elektrische viool van Yannick”

Zoeken naar positivisme

Als artiest wil je iets duidelijk maken aan de luisteraars en dat is bij Blunt niet anders. Als luisteraar nemen ze je mee in een zoektocht naar geluk en echte liefde. In de lyrics weerspiegelt dit zich als een antwoord op de tegenslagen die iedereen wel eens meemaakt in het dagelijkse leven. “Het is een zoektocht naar positiviteit en geluk vinden in de écht belangrijke dingen des levens zoals liefde en graag zien“, aldus Pieter Nuyttens.

Geluk weerspiegelt zich voor de leden niet enkel in de tegenslagen van het leven maar ook in de live performance die ze mochten uitvoeren voor de fans. De release aanstaande zaterdag is er daar uiteraard één van maar als groep is het ook vaak uitkijken naar een aantal andere events. De ultieme natte droom van de leadzanger was dan ook het Skagen Festival in Denemarken. We schrijven ‘was’ omdat de band ondertussen al 4 keer op de affiche mocht prijken.

A blunt note

“Deze zomer zal het onze 4de keer zijn op het podium van een van de grootste en meest authentieke folkfestivals van Europa. Vorig jaar kregen we voor de eerste keer een zeer aantrekkelijke plaats op de affiche en dit jaar is dat opnieuw het geval. Dat ze ons jaar na jaar blijven vragen bewijst dat Blunt, ondanks de keuze voor een nieuw muzikaal pad, relevant blijft in de folkscene in Europa”, besluit de zanger.

Wie een blink wil opvangen van de gloednieuwe EP kan terecht in het café Den Trap op 16 maart 2019. 1 dag later mag de band dan het 18 jarig bestaan vieren sinds hun allereerste optreden. Niet toevallig was dat op St.-Patricksday in Lauwe. Wie zich afvraagt waar de naam vandaag komt dan hebben we ook nog een leuk weetje. Toen de band net begon met spelen zal er af en toe een valse noot in de muziek. In het Engels noemen ze dit ook wel a blunt note. Van daaruit komt dan ook de naam Blunt.

Blunt stelt de nieuwe EP voor op zaterdag 16 maart in café Den Trap om 21 uur. Adres: Burgemeester Reynaertstraat 19, 8500 Kortrijk

(TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier