Bluelink schittert in unieke voorstelling: “Er is altijd een kleine of grote oorlog”

Muziekband Bluelink heeft een nieuwe bezetting vlnr Steve Weemaels, Joachim Quartier , Gwen Temperman, Tars Valcke en Glenn Dumortier. © MV
Redactie KW

‘Altijd ergens oorlog’ wordt zaterdag 9 november om 20 uur in GC Forum een bijzondere voorstelling. Met twee bands, twee dansers, twee acteurs en één oorlog. Met daarbovenop speciaal voor de voorstelling twee craftbieren van de Brouwerij Benoit. Het wordt alvast een unieke en energieke voorstelling over een oorlog van honderd jaar geleden en de oorlog van elke dag.

Door Erik De Block

De basis is het stripverhaal ‘Altijd ergens oorlog’ van tekenaar Jimmy Hostens en scenarist Rino Feys uit Roeselare. Een oorlogstrip die in november 2016 voor het eerst verscheen en waarvan het tweede en afsluitende deel in oktober vorig jaar in de winkel lag.

Op de planken staan TuRF en de Wervikse band Bluelink. “Eigenlijk is het allemaal vorig jaar begonnen toen we optraden tijdens Mith Fest in Kruiseke”, vertelt Gwen Temperman van Bluelink. “Rino Feys zag ons daar toen optreden. Hij is ook een gitarist en speelt bij TuRF. Hij was, om het stripverhaal te brengen in een theatervoorstelling, op zoek naar een tweede muziekband. Het leidde tot een samenwerking. We gingen ook op zoek naar dansers en acteurs.”

acteren en dansen

Visuele steun kwam er uit Kortrijk met dansers Ronja Callaerts en Bram Smans van The Cherry Dots. De groep werd pas echt volledig met de komst van actrice Sherly Vereecke (Wervik) en brouwer/acteur Christophe Benoit (Kortrijk). Sherly speelt al vele jaren bij toneelbende ‘t Project.

“Rino kent Sherley en ze zag dat direct zitten”, vervolgt Gwen. “De voorstelling is acteren, dansen, alles door elkaar. Met het schrijven van het script zijn we een jaar geleden begonnen. Zes maanden aan een stuk repeteren we elke zondagvoormiddag in een schuur in Dadizele. In totaal staan we met 14 op het podium. Het is eigenlijk allemaal begonnen met iets ludieks en gegroeid tot een groot evenement.”

‘Altijd ergens oorlog’ is ook een voorstelling met de boodschap naar de buitenwereld toe. “In het leven is er constant een kleine of grote oorlog. Dat kan zeer divers zijn. Iemand kan bijvoorbeeld oorlog hebben met zijn of haar dochter, omdat ze niet wil studeren. Alle dingen komen in die voorstelling aan bod. Ook de innerlijke oorlog van de mensen onder elkaar. Dat kan zeer divers zijn. Bijvoorbeeld tot een drama van zelfmoord. Op het einde brengen we de oorlog op het front. We brengen echt een mooie boodschap.”

Rino Feys schreef het script, Gwen Temperman hielp ook mee. “We kregen een vrije rol”, vertelt de ex-speler van onder meer Toekomst Menen, WS Lauwe en RC Lauwe. “Iedereen had zijn inbreng in het script.”

ex-Balthazar

Bluelink bestaat nog maar ruim twee jaar en is een succesverhaal. Nadat de band vorig jaar werd versterkt met drummer Tars Valcke, kwam daar ondertussen ook Joachim Quartier bij. Bassist, pianist en componist, maar vooral bekend als ex-bassist van Balthazar en ex-toetsenist bij Zinger. “Via via hebben we hem tijdens een optreden op Zomerbar in Waregem ontmoet”, vertelt Gwen. “Balthazar is ondertussen internationaal bekend en zo moest Joachim een keuze maken: zijn job opgeven of doorgaan met Balthazar. Hij koos voor zekerheid. We hebben er alvast een topmuzikant bij. Ongelooflijk maar waar.”

Meer dan waarschijnlijk wordt ‘Altijd ergens oorlog’ een rondreizende voorstelling. “Bart Ostyn is een fan van Bluelink en deed een voorstel naar GC Forum toe en daar sprongen ze er direct op”, aldus Gwen. “Bart is ook bezig met CC De Spil in Roeselare.”

Info: Voorstelling op zaterdag 9 november om 20 uur in GC Forum. Het bier zal op de dag van de voorstelling exclusief worden verkocht in cafés Kapittel en Sultan. Tickets kosten 14 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier