Blankenbergse Ramona verklaart in Vanity Plates haar liefde voor Yasmine

Ramona is nog steeds een vurige fan van de betreurde zangeres Yasmine. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In Vanity Plates, het VTM 2-programma over Vlamingen met bijzondere nummerplaten, treedt vanavond zangeres Ramona aan. De Blankenbergse is al jaren een vurige fan van Yasmine en wijdde thuis zelfs een klein privémuseumpje aan haar idool.

Vanity Plates gaat op zoek naar de mensen en verhalen achter gepersonaliseerde nummerplaten. In de aflevering van vanavond doet Ramona uit Blankenberge haar verhaal: op de Range Rover van haar vader prijkt een vanity plate met haar naam, weliswaar net iets anders gespeld.

Remona is geen schrijffout, nee. Papa wou me bij mijn geboorte vernoemen naar dat nummer van de Blue Diamonds waar hij zo zot van was, en het leek hem toen leuk om daar een kleine draai aan te geven. Maar bij het opmaken van de geboorteakte moet er blijkbaar iets verkeerd zijn gegaan, want uiteindelijk werd het toch gewoon Ramona met twee a’s”, vertelt ze.

Vurige fan

De vanity plate van haar vader is ook een knipoog naar de betreurde Yasmine, die in 2009 uit het leven stapte. Ramona is al jaren een vurige fan van de zangeres. “Yasmine reed ook met zo’n Range Rover, en omdat ik zelf niet met de auto kan rijden, besloot mijn vader een jaar of drie geleden zijn nummerplaat te personaliseren”, vertelt ze. Achteraan prijkt er een grote afbeelding op van Ramona als zangeres. “Dat was eerst wel even schrikken. Maar ik was natuurlijk wel in de wolken”, klinkt het.

Ramona ontmoette haar idool ooit in Blankenberge. “In de zomer van 1995 kwam Yasmine hier in de Free Record Shop haar nieuwe single Ik tover jou promoten. Uiteraard moest ik daar bij zijn, en toen ik stond aan te schuiven voor een gesigneerde cd-single, haalde ze me – om een mij nog altijd onbekende reden – uit de rij.”

“Ik weet nog goed dat ik achterom keek: ik dacht dat ze naar iemand anders zwaaide”, vertelt Ramona, die als vijftienjarig meisje danig onder de indruk was van haar idool. “Ze vroeg me of ik altijd zo’n stille was”, glimlacht ze, “maar ik was helemaal starstruck: plots zat mijn grote idool daar op nog geen halve meter van me.”

Stralende glimlach

Ramona is er nu veertig, en nog altijd een hevige Yasmine-fan. Ze vereeuwigde haar idool in een tatoeage op haar arm, en richtte thuis een privémuseumpje in dat volledig gewijd is aan Yasmine. “Ik heb al haar albums, video’s, krantenknipsels, foto’s, tot zelfs een jas en een zetel van haar.”

“Elk jaar op haar verjaardag, in maart, en ook op de dag van haar overlijden in juni komen we met haar familie en een kleine schare trouwe fans samen op de begraafplaats in Kontich om haar te herdenken. Na al die jaren heb ik het er nog altijd bijzonder moeilijk mee dat ze zich van het leven beroofde. Ik had het echt niet zien aankomen, Yasmine had altijd zo’n stralende glimlach. Maar als je goed naar haar muziek luistert, hoor je het eigenlijk wel. Haar liedjes zijn niet om blij van te worden”, aldus Ramona.

Holebiboegbeeld

Dat Yasmine zoveel voor haar betekende, heeft ook te maken met haar rol als holebiboegbeeld. “Die keer in de Free Record Shop vroeg ze mij ook of ik ‘voor de meisjes’ was. Ze moedigde mij aan om ervoor uit te komen, ook al zou dat niet makkelijk zijn.”

“Maar ik heb enorm veel aan die woorden gehad: ik zat toen juist in een voortdurend gevecht met mezelf en dat gesprek met Yasmine deed me zo ontzettend veel deugd. Toen ik uit de Free Record Shop buitenkwam, ben ik aan de overkant van de straat een flesje parfum gaan kopen dat ik haar cadeau heb gedaan. Ik kreeg toen nog een stevige knuffel van haar.”

Compliment

Ramona is van plan om volgend jaar zelf een cd-single uit te brengen als een ode aan Yasmine. “Als ik met haar liedjes op het podium sta, geloven de mensen vaak niet dat het mijn stem is. Ze denken dat ik playback. “Je klinkt echt helemaal als Yasmine”, zeggen ze dan. Een mooier compliment kunnen ze mij niet geven.”

“Kort voor ze uit het leven stapte, had ik me eigenlijk voorgenomen om nog eens contact met haar te zoeken. Wat me ook altijd is bijgebleven van die ene ontmoeting met haar in de Free Record Shop, isdat ze me op het hart drukte om haar liedjes te blijven zingen. “Ook als ik er niet meer zou zijn”, zei ze. Ik bezoek haar ook vaak in mijn eentje op het kerkhof, als ik het moeilijk heb.”

De aflevering met Ramona komt donderdagavond om 20.45 uur op het scherm bij VTM 2.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier