Blankenberge neemt volgend jaar opnieuw deel aan Beaufort

De 'krotwoning' van Robert Kusmirowski in de Weststraat bracht in 2009 heel wat commotie teweeg. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De volgende editie van Beaufort in 2021 wordt er opnieuw een mét Blankenberge. De badstad deed vorige keer als enige niet mee uit onvrede.

Die beslissing was toen gebaseerd op de negatieve ervaringen van 2015. Wel meer kustgemeenten waren dat jaar misnoegd over de aanpak van de driejaarlijkse kunsthappening. “Veel te weinig inspraak, kunstwerken van een bedenkelijk niveau en een ronduit slechte communicatie”, vatte de toenmalige cultuurschepen Philip Konings (Open VLD) het samen.

Intussen is Alfons Monte (N-VA) bevoegd voor Cultuur in Blankenberge. “Ik begrijp de beslissing van drie jaar geleden wel. Van de 40.000 euro die ze in 2015 neertelden, kregen de kustgemeenten achteraf wel de helft terugbetaald maar het blijft natuurlijk veel geld. Zeker als het dan tegenvalt”, zegt hij.

In 2018 werd de coördinatie van Beaufort toevertrouwd aan Westtoer en werd het opnieuw een geslaagde editie. “De nieuwe curator (Heidi Ballet, red.) wist de triënnale veel beter uit te werken. Uiteindelijk bleek onze niet-deelname zelfs een gemiste kans”, aldus Monte, en dus stapt Blankenberge volgend jaar wel weer aan boord.

“Locaties kan ik je nog niet verklappen, maar ik ben er zeker van dat de kunstwerken bij een overgrote meerderheid in de smaak zullen vallen. We verwachten ditmaal geen commotie rond de werken in onze stad”, klinkt het.

Bij de eerste editie, in 2003, was dat wel al meteen het geval. De kippen die toen op het grasveld voor de Sint-Antoniuskerk in een ren zaten – een project van een op dat moment nog niet zo bekende Koen Vanmechelen – werden zelfs het slachtoffer van vandalen. En in 2009 was er heel wat te doen rond de ‘krotwoning’ in de Weststraat.

“Maar nu ziet het er dus opnieuw veelbelovend uit”, maakt schepen Monte zich sterk. “Bij de vorige editie was het ook wat onhandig dat we de promofolder wel in huis hadden, terwijl we zelf niet meededen aan Beaufort. De mensen aan de balie van het Infopunt kregen voortdurend de vraag en, waar staan jullie beelden? Uiteindelijk is dat een prachtige editie geworden en daarom doen we graag weer mee”, klinkt het nog.

De financiële bijdrage blijft wel hoog: tot 75.000 euro. Van de twee kunstwerken die Blankenberge voor de nieuwe editie uitkoos, mag er wel eentje blijven staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier