Björn Soenens onder vuur – zelfs door Martine Tanghe – als hoofdredacteur VRT Journaal

© VRT - Joost Joossen
Redactie KW

Ingelmunsternaar Björn Soenens heeft het als hoofdredacteur van het VRT Journaal verkorven bij een deel van de nieuwsredactie. Een uitgelekte mail van nieuwsanker Martine Tanghe doet zijn positie nu mogelijk wankelen.

In november 2013 werd Björn Soenens aangesteld als hoofdredacteur van de nieuwsredactie van de VRT. Hij profileerde zich als een vernieuwer, iemand die de sensatie niet wilde opzoeken maar andere journalistiek wilde brengen. Maar volgens Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag valt zijn aanpak niet overal in even goeie aarde. In die zin dat de redactie stilaan in twee kampen verdeeld raakt.

“Onbegrijpelijk en onvergeeflijk”

Opmerkelijk in het hele verhaal is ook een uitgelekte mail van Martine Tanghe, daterend van zondagavond 20 juli vorig jaar, waarin ze zich beklaagt over het feit dat de VRT niemand ter plaatse had waar in Oekraïne een vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergeschoten. “VTM heeft een verslaggever op de plaats van de ramp. Wij niet. Dat is onbegrijpelijk en onvergeeflijk”, sneert ze in haar korte, maar snoeiharde mail, die ze aan een select kringetje op de redactie richtte. Hoe de mail nu plotseling bij de krantenredacties terecht komt, is nog maar de vraag. En al evenzeer wie die daar deed belanden én met welke motieven.

Ook het feit dat Björn Soenens zich al eens graag op de voorgrond profileert, werd niet overal op gejuich onthaald, zo luidt het. In een magazine in badjas en met schijfjes komkommers op de ogen, Johny Cash en Willie Nelson coverend op het podium van Music For Life, of als eerste in beeld komend wanneer president Obama voet aan de grond zet in ons land. Nog voor de president zelf. Het maakte de andere reporters, die zich plots voorbijgestoken zagen door de hoofdredacteur, er blijkbaar niet bepaald vrolijker op.

VTM voor ‘bangmakende content’

Recent haalde hij ook de concurrent veelvuldig over de hekel. Op Twitter antwoordde hij een man, die zei liever naar het nieuws op VTM te kijken, dat hij daar op de juiste plaats was als hij hield van bangmakende content.

(FJA)