Vrijdag overleed de Amerikaanse acteur Chadwick Boseman op 43-jarige leeftijd aan darmkanker. Zijn dood zorgde voor een schokgolf in Hollywood, omdat er amper mensen op de hoogte waren van zijn ziekte, maar ook omdat zijn rol als T'Challa in Black Panther een heus fenomeen is geworden.

Chadwick Boseman brak in 2013 door met de film Jackie Robinson, een portret van de eerste Afro-Amerikaanse speler in de Amerikaanse baseballcompetitie. Een paar jaar later zette hij de rol van T'Challa neer. Zijn alter ego, Black Panther, was de eerste superheld in het Marvel-universum die een volwaardige hoofdrol kreeg in de bijzonder populaire franchise.

In de film zien we hoe T'Challa regeert over het geïsoleerde en technologisch geavanceerde land Wakanda. Alles lijkt peis en vree, tot een oude vijand opduikt en zijn koningschap op de proef wordt gesteld. Hij wordt al snel meegesleurd in een conflict waarbij niet alleen het lot van Wakanda, maar de rest van de wereld in gevaar brengt.

Cultureel symbool

Black Panther werd een fenomenaal succes. Wereldwijd bracht ze 1,3 miljard dollar op. Slechts twaalf films brachten meer op. Hij was ook te zien in de meest winstgevende film aller tijden: Avengers Endgame. Black Panther was goed voor zeven Oscarnominaties, en kon er drie daarvan verzilveren. In 2022 zou een vervolg verschijnen. Maar meer dan een succes werd de prent een gamechanger voor de representatie van zwarte acteurs. In deze tijden, waar Black Lives Matter meer dan ooit leeft, heeft zijn dood een extra impact.

Bioscoop Cityscoop in Roeselare speelt nu Black Panther als eerbetoon. Komende vrijdag, zaterdag en zondag werd de film opgenomen in hun programmaschema, telkens om 19.30 uur (op zondag om 19.15 uur).

Vrijdag overleed de Amerikaanse acteur Chadwick Boseman op 43-jarige leeftijd aan darmkanker. Zijn dood zorgde voor een schokgolf in Hollywood, omdat er amper mensen op de hoogte waren van zijn ziekte, maar ook omdat zijn rol als T'Challa in Black Panther een heus fenomeen is geworden. Chadwick Boseman brak in 2013 door met de film Jackie Robinson, een portret van de eerste Afro-Amerikaanse speler in de Amerikaanse baseballcompetitie. Een paar jaar later zette hij de rol van T'Challa neer. Zijn alter ego, Black Panther, was de eerste superheld in het Marvel-universum die een volwaardige hoofdrol kreeg in de bijzonder populaire franchise. In de film zien we hoe T'Challa regeert over het geïsoleerde en technologisch geavanceerde land Wakanda. Alles lijkt peis en vree, tot een oude vijand opduikt en zijn koningschap op de proef wordt gesteld. Hij wordt al snel meegesleurd in een conflict waarbij niet alleen het lot van Wakanda, maar de rest van de wereld in gevaar brengt.Black Panther werd een fenomenaal succes. Wereldwijd bracht ze 1,3 miljard dollar op. Slechts twaalf films brachten meer op. Hij was ook te zien in de meest winstgevende film aller tijden: Avengers Endgame. Black Panther was goed voor zeven Oscarnominaties, en kon er drie daarvan verzilveren. In 2022 zou een vervolg verschijnen. Maar meer dan een succes werd de prent een gamechanger voor de representatie van zwarte acteurs. In deze tijden, waar Black Lives Matter meer dan ooit leeft, heeft zijn dood een extra impact.Bioscoop Cityscoop in Roeselare speelt nu Black Panther als eerbetoon. Komende vrijdag, zaterdag en zondag werd de film opgenomen in hun programmaschema, telkens om 19.30 uur (op zondag om 19.15 uur).