Binnenkijken bij Christine De Smet en Jan Casier: charmante woning achter mooie gevel

Christine De Smet en Jan Casier voor hun opvallende gevel. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De charmante woning van Christine De Smet en Jan Casier in de Koolbrandersstraat springt meteen in het oog. De gevel met kenmerkende blauwe ramen en prachtige bloemen trekt niet alleen de aandacht van onze fotograaf, ook een pak toeristen houdt er halt om het fraaie tafereel op foto te zetten. “Dit pand was ooit opgedeeld in vier huizen en nog niet zo lang geleden werd een deel ervan verkocht aan de toenmalige onderpastoor”, zegt Christine over de opmerkelijke geschiedenis van de woning.

De Koolbrandersstraat, tussen de Westmeers en Oostmeers, moet een bijzonder boeiende straat zijn want we zijn er al voor de tweede keer in de nog korte geschiedenis van deze interviewreeks te gast. Nadat we eerder al de uitgebreide vintage collectie van Mia Sneppe bekeken, bezoeken we nu aan de overkant van de straat de woning van Christine De Smet en Jan Casier. Een bijzonder charmante woning want het begint al bij de gevel die bijzonder aantrekkelijk oogt. “Ik heb deze woning gekocht in 1997. Er was toen nog enorm veel werk aan want het huis had maar liefst vijf jaar leeg gestaan”, vertelt Christine. “Ik heb hier grondig verbouwd en ook een stukje bijgebouwd, met name de ruimte waar nu de keuken is. Naast de keuken liet ik ook het koertje opknappen.”

Eigen apotheek

Christine woonde voorheen in een huurwoning in de Kegelschoolstraat maar wilde een eigen woning. Haar partner Johan heeft nog een eigen woning in Sint-Kruis, die hij voornamelijk gebruikt om te gaan tuinieren. Hij woont al jarenlang samen met Christine in de Koolbrandersstraat. “We hebben elkaar vijfentwintig jaar geleden leren kennen in het vegetarische restaurant De Bron in de Katelijnestraat”, vertelt Jan. “Wij zijn geen vegetariërs maar zijn beiden wel gepassioneerd door natuurlijke, gezonde voeding.”

De gezellige woonruimte.
De gezellige woonruimte.© Davy Coghe

Jan studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen en werkte als handelsingenieur in diverse grote bedrijven, waaronder Paco in Zedelgem. “Maar ik wilde uiteindelijk een eigen zaak opstarten en dan liefst gekoppeld aan mijn passie voor de natuur en gezonde voeding. Dus in 1982 startte ik in de Philipstockstraat met De Gouden Kelk, een natuurvoedingswinkel.” In 1991 hield Jan de zaak voor bekeken wegens toch iets te weinig rendabel en stapte hij in de verkoop van advertentieruimte en de belettering op gevels en bestelwagens. “Ik ging ook lesgeven in de avondschool in Oostende, voornamelijk de cursus bedrijfsbeheer”, stelt Jan.

De apotheekflesjes verwijzen naar Christine haar beroep.
De apotheekflesjes verwijzen naar Christine haar beroep.© Davy Coghe

Christine runde van 1975 tot 1990 een eigen apotheek in de Katelijnestraat. “Maar plots sloeg de eigenaar van het pand het huurgeld op van 35.000 naar maar liefst 120.000 Belgische frank. Dat was een enorme pak geld en voor mij niet langer haalbaar”, stelt Christine, die nadien als apothekeres bij diverse andere apothekers ging werken, tot ze vijf jaar geleden met pensioen ging.

Armoedige buurt

“Wij zijn beiden geboeid door onze stad en volgden samen de driejarige opleiding tot stadsgids bij de Brugse Gidsenkring. We gaan nu ook effectief regelmatig gidsen”, gaat Christine verder.

Het koertje is helemaal heraangelegd.
Het koertje is helemaal heraangelegd.© Davy Coghe

“Dus is het logisch dat we ook de geschiedenis van deze woning en deze buurt eens hebben onderzocht. Zo blijkt dat deze straat aanvankelijk de Spijkelboortstraat heette en pas in het begin van de 19de eeuw werd de naam veranderd naar Koolbrandersstraat, waarschijnlijk een verwijzing naar een persoon die houtskool maakte en in deze straat zijn handel dreef. In het stadsarchief hebben we teruggevonden dat er voor het eerst sprake is van deze woning in 1580, toen echter nog met een andere gevel. We konden ook achterhalen dat dit pand ooit nog in twee en zelfs in vier huizen was opgesplitst. Dit was hier lange tijd, zelfs tot in de jaren ’70, een erg armoedige buurt. Nog opmerkelijk is dat een van de vorige eigenaars een deel van het huis hebben verkocht aan de onderpastoor die hiernaast destijds in de erg ruime pastorie woonde. Je kunt die uitsparing duidelijk zien hier in de woonkamer.”

Reckelbusch

Verder in de woning zien we nog allerlei voorwerpen die verwijzen naar de apothekerswereld. Ook enkele schilderijtjes van de Brugse kunstenaar Louis Reckelbusch sieren de wanden.

De schilderijen van de Brugse schilder Reckelbusch.
De schilderijen van de Brugse schilder Reckelbusch.© Davy Coghe

“Mijn meter was huishoudster bij Reckelbusch, die in de Westmeers woonde, en ik kwam er als kind regelmatig op bezoek. Het was een nogal bizarre, wat norse man”, herinnert Christine zich over de schilder die stierf in 1958. Christine toont ons ook haar klavecimbel en piano, instrumenten die ze net als de dwarsfluit allemaal kan bespelen maar waar ze nu minder tijd voor heeft. We zien ook nog de Afrikaanse maskers en instrumenten, meegebracht door de Congolese schoonbroer van Jan.

Christine is muzikaal aangelegd.
Christine is muzikaal aangelegd.© Davy Coghe

Vanuit de slaapkamer met groot panoramisch raam krijgen we tenslotte een mooi beeld op de tuin, de achterliggende straatjes en de voormalige verpleegsterschool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier