Biënnale Interieur 2018 viert jubileum met stadsfestival

Het Sint-Maartensziekenhuis aan de Burgemeester Vercruysselaan vormt het decor voor het stadsfestival van Interieur 2018. © Dennis De Smet
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Onder de noemer TO OBJECT organiseert Biënnale Interieur 2018 in de voormalige Sint-Maartenskliniek het Guldensporencollege een eigen stadsfestival: drie weekends vol projecten van verschillende artiesten, ontwerpers en hogescholen.

De Biënnale Interieur viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Ook dit jaar staan innovatie en verrassing voorop. Van 18 tot 22 oktober wordt Kortrijk Xpo de thuisbasis voor meer dan 200 merken, presentaties en productvoorstellingen, de Interieur Awards en de designer van het jaar. Daarnaast vindt in het centrum van Kortrijk het Interieur Stadsfestival plaats met workshops, tentoonstellingen en werk van jong baanbrekend talent en culturele partners.

Het stadsfestival sluit aan bij de oorspronkelijke gedachte van de Biënnale Interieur 1967: designen innovatie ook voor het grote publiek. “We werken daarvoor nauw samen met Wilde Westen, Design Regio Kortrijk, Buda en Howest. Interieur 2018 kiest voluit voor een jonge generatie”, duidt Dieter Van Den Storm als project- en creatief coördinator Interieur 2018.

“Interieur 2018 kiest voluit voor een jonge generatie”

Een heel jaar lang wordt voordit festival interdisciplinair samengewerkt. Onderwijs en ontwerpers vinden elkaar en wetenschap en politiek wisselen ideeën uit. Howest richt een volledige vleugel van het ziekenhuis in als pop-up Academy. Studenten volgen hier les, kunnen naar lezingen gaan en workshops volgen.

Biënnale Interieur 2018 viert jubileum met stadsfestival
© Dennis De Smet

Drie unieke afstudeerrichtingen stellen hun werk en werkwijze tentoon. Industrial Product Design (IPO) is de grootste opleiding in zijn soort in Vlaanderen. Van het ontwerpen van een creatief concept tot het ontwerp en technische ontwikkeling en een afgewerkt ontwerp klaar voor productie. Digital Design and Development (Devine) brengen creativiteit en ontwikkeling samen. ‘Deviners’ tonen hoe ze aan de slag gaan met onder meer screen design, virtual 2D en virtual reality. Studenten ‘Digital Arts and Entertainment‘ (DAE) – geprezen als de beste opleiding ter wereld – demonstreren hun vaardigheid in game- en VFX design.

Een werk van Sabine Marcelis.
Een werk van Sabine Marcelis.© Lothaire Hucki

Ook de Week van het Ontwerpen maakt deel uit van het Festival. De Week is hét platform voor inspiratie en kennisuitwisseling tussen creatief onderwijs en industrie, rond thema’s als creativiteit en design. Wilde Westen cureert de expo ‘Klinkende Stad: To Object’: zes artiesten brengen geluid en materiaal samen in een reeks ‘sound objects’. Het Stadsfestival heeft plaats van 18 tot 22 oktober, van 26 tot 28 oktober en van 2 tot 4 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier