Bibliotheken staan onder druk, Kuurne gaat tegen de stroom in

Burgemeester Francis Benoit en architect Dominiek Depoortere aanschouwen het resultaat. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Morgen, zaterdag opent de ruime, nieuwe jeugdafdeling van de bibliotheek in Kuurne. 25 jaar na de opening van de bib, is het werk er nu af. “Eindelijk krijgen onze jonge boekenwurmen waar ze recht op hebben: een prachtige plek, midden in het groen van onze vlindertuin.” Het project kost zo’n 500.000 euro.

Niet zonder trots stelden burgemeester Francis Benoit en bibliothecaris Katrien Bonte vrijdagmiddag de vernieuwde jeugdafdeling voor. Zaterdagvoormiddag 2 maart wordt de jeugdbib met een feest op kindermaat feestelijk geopend. “Tegen de huidige tendensen in, kozen wij voor een investering in onze bib“, vertelt de burgemeester. “De uitbreidingsplannen staan al langer in de steigers, maar nu kunnen we stellen dat de bibcirkel in onze gemeente rond is. Na 12 jaar ijveren en plannen ben ik dan ongelofelijk blij om die droom vandaag werkelijkheid te zien worden. Eindelijk krijgt de jeugd waar ze recht op heeft.”

De vernieuwde jeugdafdeling werd op kindermaat gemaakt en biedt ook onderdak aan de Speelotheek.
De vernieuwde jeugdafdeling werd op kindermaat gemaakt en biedt ook onderdak aan de Speelotheek.© OV

Groengevel

De jeugdbib in Kuurne kreeg een heel nieuw bijgebouw, ingepast in de bestaande vorm én de groene omgeving van de vlindertuin. Architect Dominiek Depoortere uit Beveren-Leie stond in voor het ontwerp van de uitbreiding, in nauw overleg met de bib en de gemeentelijke diensten. “Bijzonder is dat we de ruimte volledig open hebben getrokken”, duidt de architect. “De nabijheid van de vlindertuin was bovendien erg belangrijk. Door een bijzondere groengevel komt de natuur letterlijk op en over het gebouw. De plantjes – nu nog in volle groei – zorgen ook voor een zekere dynamiek naargelang de seizoenen en het weer.” De jeugdafdeling werd ook heel bewust op kindermaat gemaakt, met lage bakjes, lage ramen en speelse elementen. Zo komen ook de jongste boekenwurmen er aan hun trekken.

Bibliothecaris Katrien Bonte zit samen met burgemeester Francis Benoit, revaliderend van een enkelbreuk, vooraan. Achteraan staan Marc Vandecasteele, voorzitter van het beheersorgaan van de bib, patrimoniumbeheerder Marc D'haese en architect Dominiek Depoortere.
Bibliothecaris Katrien Bonte zit samen met burgemeester Francis Benoit, revaliderend van een enkelbreuk, vooraan. Achteraan staan Marc Vandecasteele, voorzitter van het beheersorgaan van de bib, patrimoniumbeheerder Marc D’haese en architect Dominiek Depoortere.© Olaf Verhaeghe

Speelotheek

Bijzonder aan de Kuurnse bibliotheek is het inkapselen van de Speelotheek. Daar speelt bibliothecaris Katrien Bonte een belangrijke rol in. “De Speelotheek bestond al afzonderlijk in onze gemeente, maar door het speelgoed naar hier te verhuizen, krijgen we een heel nieuw gegeven. Wij kiezen er ook voor om losse stukken speelgoed aan te bieden, meer dan louter spelletjes“, aldus Katrien. “Speelgoed maakt deel uit van het opvoedingsverhaal, maar met de Speelotheek dragen we ook ons steentje bij aan de deeleconomie. Het aantal te ontlenen stuks is beperkt tot twee per persoon, anders hebben we na één dag niets meer over. Al is de kans groot dat dat in de eerste weken ook het geval zal zijn. (lacht)

Bibliotheken staan onder druk, Kuurne gaat tegen de stroom in
© Olaf Verhaeghe

De werken aan de Kuurnse bibliotheek kost zo’n 500.000 euro, zonder btw. “Dit omvat de uitbreiding van de jeugdafdeling en enkele renovatiewerken in de bestaande bib”, duidt Marc D’haese, patrimoniumbeheerder van de gemeente. “We hebben ook geïnvesteerd in nieuw meubilair een een performante IT-infrastructuur.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Morgen, zaterdag opent de ruime, nieuwe jeugdafdeling van de bibliotheek in Kuurne. 25 jaar na de opening van de bib, is het werk er nu af. "Eindelijk krijgen onze jonge boekenwurmen waar ze recht op hebben: een prachtige plek, midden in het groen van onze vlindertuin." Het project kost zo'n 500.000 euro.

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/cultuur-en-media/bibliotheken-staan-onder-druk-kuurne-gaat-tegen-de-stroom-in/article-normal-363195.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Vrijdag 1 maart 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/246993792910954/500

Vrijdagavond is er de officiële opening van de nieuwe jeugdbibliotheek, vanaf zaterdag 2 maart is de bib opnieuw open voor het grote publiek. Tussen 9 en 12 uur is er een heus kinderfeest om de boeken opnieuw welkom thuis te heten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier