Bernard Noffels pakt uit met herwerkte gedichtenbundel

Auteur Bernard Noffels met zijn herwerkte en aangevulde dichtbundel. © BRU
Redactie KW

Georg Bernoff is het speelse pseudoniem van auteur en fotograaf Bernard Noffels (66) uit Kuurne. Het eerste werk dat van zijn hand verscheen, was een gedichtenbundel in het jaar 2009, later volgde ook een fotoboek ‘Onderweg’. Nu pakte Bernard uit met een herwerkte versie van zijn eerste uitgebrachte gedichtenbundel, aangevuld met nieuwe teksten.

Bernard werd geboren in Kortrijk als oudste zoon van een gezin van zeven. Sinds 1974 verhuisde hij richting Kuurne waar hij onder meer actief is als voorzitter en webmaster van Fotocollectief Retina Kuurne, voorzitter is van Curieus Kuurne en organisator van het Kuurns Comedy Festival. Daarnaast zetelde hij ook een tijdlang als jurylid van de Kuurnse Cultuurprijs.

In essentie is Bernard Noffels vooral een reis- en straatfotograaf met een lichte voorliefde voor zwart/wit fotografie. Hij registreert wat zich in zijn wereld afspeelt. Een andere voorliefde die Bernard reeds sinds zijn jeugd koestert, is poëzie. Onlangs pakte Bernard uit met een herwerkte uitgave van zijn eerder in 2009 verschenen gedichtenbundel ‘Het Krassen van de tijd’, al inspireerde de coronaperiode hem duidelijk ook gezien hij binnenkort uitpakt met nieuw werk dat zijn liefde voor fotografie en poëzie zal verenigen.

“Zonder diploma op zak ben ik op 15-jarige leeftijd gaan werken en heb ik tal van beroepen uitgeoefend”, vertelt Bernard, “In zekere zin was het dagelijkse leven mijn leerschool. Het grootste deel van mijn actieve loopbaan was ik vertegenwoordiger. Van zodra ik met pensioen ging, vond ik de tijd om de dingen te doen die ik al altijd echt had willen doen. Fotografie en poëzie prijkten daarbij bovenaan het lijstje. Maar ook tekenen en keramiek dragen mijn voorkeur weg. Dat ik nu een eerder uitgebrachte gedichtenbundel herwerkte en aanvulde met enkele nieuwe teksten wil zeggen dat mijn werk in 2009 nog niet helemaal af was. ‘Het krassen van de tijd’ is een werk dat mijn levensbeschrijving weerspiegelt. Doorheen de teksten is terug te vinden wat ik meemaakte, wat mijn gevoelens waren en zijn en wat ik wil. Een van de openingsgedichten is getiteld ‘Proloog’, een verwijzing naar wat ik als tiener wilde worden: renner.”

Zeer veel ideeën

In de bundel zijn ook enkele gedichten in het Frans terug te vinden, meteen een knipoog naar de opvoeding die Bernard genoot in het Frans. “Een echt doelpubliek gelinkt aan een bepaalde leeftijdsgroep heb ik niet”, gaat Bernard verder, “Ik ben altijd al creatief bezig geweest zonder een echt doel na te streven. Soms moet ik me echter wat in toom houden omdat ik periodes heb waar ik overvloedig veel ideeën heb. Door ouder te worden, slaag ik er gelukkig ook meer in ideeën die ik heb af te werken tot een mooi eindresultaat.”

De gedichtenbundel van Bernard Noffels alias Georg Bernoff die de titel draagt ‘Het krassen van de Tijd” wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij boek.scout en kost 15,99 euro. Het werk kan dan ook via www.boekscout.nl besteld worden. Tevens is de bundel te koop in de betere boekhandel of via Bernard zelf. De twee werken van Georg Bernoff zijn eveneens terug te vinden in de Kuurnse bibliotheek. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier