Batman Bruno toont zijn liefde voor superhelden bij Vanity Plates op tv

Donderdag is Bruno te zien in Vanity Plates. © VTM
Redactie KW

Op de oprit pronkt zijn batmobiel met de gepersonaliseerde nummerplaat ‘BATMAN 1’. Bruno Despriet (58) uit Pittem is een fan van het eerste uur. Zijn passie voor superhelden vertaalt zich in een kamer vol collector’s items en in zijn tuin staat een mancave met een cinemazaal die qua uitrusting, klank en beeld niet moet onderdoen voor de doorsnee bioscoop.

De opvallende nummerplaat van Bruno bereikte zelfs de nationale media. VTM 2 contacteerde hem voor een opname voor het programma Vanity Plates, waarbij men op zoek gaat naar de mensen en de verhalen achter gepersonaliseerde nummerplaten.

De kiem van Bruno’s passie ontsproot tijdens zijn kinderjaren. “Ik raakte gefascineerd door Batman toen ik als zevenjarige bij mijn oma televisie ging kijken. Wij hadden toen zelf nog geen televisie en de avonturen van Batman volgde ik aandachtig. Het kwam dan nog niet in me op om gadgets te verzamelen. Ik zou niet eens weten hoe ik mensen kon contacteren aangezien er nog geen internet was. Mijn verzamelwoede begon vijftien jaar geleden. Met de opkomst van het internet kwam ik in contact met andere verzamelaars. Ik koop meestal beelden of gadgets om te houden, maar als de markt het toelaat, verkoop ik sommige zaken met winst.”

Batman beschermt de mancave van Bruno.
Batman beschermt de mancave van Bruno.© TV

“Ik ben lid van een Facebookgroep van verzamelaars en koop geregeld items in The Collectibles Store in Oostende. Ik heb eigenlijk een passie voor heel wat actiehelden. In mijn verzamelkamer staan beelden van de bekendste superhelden opgesteld. Jaarlijks bezoek ik ook de beurs FACTS in Gent. Helaas werd de editie van dit jaar uitgesteld.” Niet alleen in het huis vind je verwijzingen naar superhelden. Ook Bruno’s wagen is getuned tot een Batmobile. Zelfs op de spiegels van de auto staat het embleem van Batman. “De gepersonaliseerde nummerplaat BATMAN 1 was voor mij de kers op de taart. Vroeger had ik een Volkswagen Scirocco waarvan de deuren op dezelfde manier openden als de Batmobile. In mijn nieuwe wagen zijn de zetels voorzien van het logo van Batman en de folie die rondom de wagen is aangebracht, verwijst naar Wayne Enterprises.”

Nieuwe passie: Lego

Trots laat Bruno zijn verzamelkamer zien. De superhelden staan keurig tentoongesteld op de rekken. “Ik heb meer dan twintig beelden van Batman en vijf replica’s van de Batmobile, waarvan enkele miniatuurmodellen ook effectief automatisch rijden. Maar ook items van Superman, Lord of The Rings, The Terminator, Rambo en andere actiefiguren koop ik. Ik ben wel heel voorzichtig als ik items koop via het internet. Er zitten heel wat oplichters tussen. Eén keer ben ik belogen op een tweedehandswebsite en raakte zo geld kwijt.” Sinds kort heeft Bruno er een nieuwe passie bij. “Ik ben onlangs gestart met het bouwen van Lego. Vooral edities van Star Wars interesseren me, maar een speciaal stuk zoals deze replica van de Taj Mahal voeg ik maar al te graag aan mijn verzameling toe.”

Mancave met cinema

Bruno neemt me mee naar zijn paradepaardje in de tuin. Aan de buitenkant lijkt alles op een doorsnee achterbouw. Met uitzondering van het logo van Batman zou je niet verwachten dat er binnenin een bioscoop is. Je wordt er verwelkomd door een levensgroot Batman-beeld en een al even grote Iron Man. Iedereen die van actiefilms houdt, zou zich hier meteen thuis voelen. “Hier kan ik me echt ontspannen na een drukke werkdag. Ik geniet dan van een film en kan het zo luid zetten als ik wil zonder de buren te storen. Soms vragen onbekenden me of ze eens mijn mancave en collectie mogen bewonderen, maar dat wimpel ik meestal af. Jonge of beginnende verzamelaars mogen eens langskomen.”

De aflevering van Vanity Plates met Batman Bruno is te zien op donderdag 15 oktober om 20.45u op VTM 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier