Bart Vanpeteghem schrijft boek over zijn overleden vader Paul

Bart Vanpeteghem: "Het schrijven van het boekje heeft me geholpen om een moeilijke periode, waarin zowel mijn moeder als vader gestorven zijn, te kunnen afsluiten." © JCR
Redactie KW

Bart Vanpeteghem heeft met ‘Godverdomme’ een boekje geschreven over zijn overleden vader Paul die na jaren ziek zijn, de strijd uiteindelijk verloor. “Pa had me dit enkele dagen voor zijn overlijden gevraagd”, legt hij uit. En nu maakt Bart die belofte waar.

Elf jaar geleden verloor Bart Vanpeteghem zijn moeder nadat zij de ongelijke strijd tegen kanker verloor. Bart, bekend van het kleinkunstduo Bart & Lien, dook na het overlijden van zijn moeder in de pen. Hij schreef verschillende teksten en gedichten om het verlies van zijn ma te verwerken. “Die teksten werden heel erg geapprecieerd door mijn vader Paul”, vertelt Bart. “Een vijftal jaar later werd hij zelf zwaar ziek. Enkele dagen voor zijn overlijden vroeg hij mij om ook voor hem iets te schrijven. Ik beloofde hem toen dat te doen”, vertelt Bart.

Op luchtige manier

Een vijftal jaar na het overlijden van zijn vader, maakt Bart die belofte waar. De voorbije maanden maakte hij werk van Godverdomme, een boekje waarin hij vertelt over de periode waarin zijn vader ziek was. “Ik heb dat op een luchtige manier proberen te doen. Het verhaal gaat over hoe je tijdens die moeilijke periode omgaat met hetgeen er met je vader gebeurt. Het schrijven van het boekje heeft me geholpen om een moeilijke periode, waarin zowel mijn moeder als vader gestorven zijn, te kunnen afsluiten.” Bart koos voor de titel Godverdomme, want vader Paul vloekte nogal veel. Het boekje werd voorgesteld in het voormalig gemeentehuis in Oostnieuwkerke. Dat deed Bart samen met zijn vrouw Lien. Tijdens de voorstelling brachten Bart en Lien ook verhalen over Oostnieuwkerke, de gemeente waarin vader Paul leefde. Bart denkt dat zijn boekje ook interessant kan zijn voor mensen die Paul niet kenden. “Heel veel mensen worden geconfronteerd met een ziekte in hun familie. Het boekje bevat bepaalde situaties die heel herkenbaar kunnen zijn voor hen.”

Herkenbare situaties

“In het boekje toon ik hoe het leven met een zwaar ziek familielid is. Ik verbloem niets, maar breng heel veel situaties die voor veel mensen herkenbaar zijn.”(Bert Feys)

Wie geïnteresseerd is om het boek aan te kopen, kan contact opnemen met Bart Vanpeteghem via bartvanpeteghem@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier