Bart uit Zedelgem strandt op tiende plaats in Homo Universalis

Bart is terecht trots op zijn parcours in Homo Universalis. © Davy Coghe

Maandag zagen we in Iedereen Beroemd hoe Bart Magry na 90 opdrachten geen Homo Universalis werd. Hij kon niet op tijd een set elektriciteitskabels ontwarren en moest de afvalrace verlaten.

Hij eindigde daarmee op tiende plaats. Een stek waar de Zedelgemnaar terecht trots op is. “Ik ben zeer blij dat ik heb deelgenomen. Iedereen heeft veel respect voor mij getoond en inspanningen geleverd om met mij te communiceren. Ik denk zelfs dat men ervan schrok over hoe vlot de communicatie verliep en wat ik kan. Veel afvallers hoopten dat ik zou winnen. Maar helaas…”, aldus Bart die al sinds zijn geboorte doof is.

Het hele avontuur duurde meer dan een jaar, omwille van de coronacrisis. Liefst 20 draaidagen die liepen van 8 tot 19 uur bracht hij door in de opnamestudio. “Je mag niet onderschatten hoeveel stress 90 opdrachten opleveren en hoe je daarvoor moet inspannen. Ik was soms zo bekaf dat ik na een opnameweekend een dagje verlof nodig had om te recupereren.”

Bart beleefde de sfeer voor en na de lockdown anders. “Ervoor was de sfeer enorm los en goed. We steunden elkaar met een schouderklopje, een knuffel… We spraken elkaar moed in en tijdens de pauzes zaten we te kletsen. Na de lockdown hielden we afstand en droegen we verplicht een mondmasker. Door die noodzakelijke ‘rotdingen’ kon ik niet meer communiceren met de anderen. Dat kwam hard binnen bij mij. Er zijn toen momenten geweest waarop ik dacht dat het beter was om het spel te verlaten. Maar ik gaf niet op. Ik wou verder doen voor de dovengemeenschap. Bewijzen wat ik kon.”

De stress nekte Bart tijdens zijn laatste opdracht. “Maar ik ben fier op mezelf. Het is nooit mijn ambitie geweest om te winnen. Voor hetzelfde geld lag ik er bij de eerste opdracht al uit met die papieren zak op het hoofd. Doof én blind! Voor mij voelt die tiende plaats aan als de eerste.”