Bart Tommelein en zijn gezin blikken terug op zijn deelname aan The Masked Singer

Gillian Lowyck

Vrijdagavond kon je naar de eerste aflevering van The Masked Singer kijken op VTM. Het concept: acht kandidaten zitten verstopt in een pak en zingen een nummer. De kijkers en jury moeten achterhalen wie er verstopt zit. Verrassing van formaat toen bleek dat burgemeester Bart Tommelein in het monsterpak zat. Hij moest zijn deelname maandenlang geheim houden, ook voor zijn gezin.

Het is niet de eerste keer dat burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) de microfoon grijpt en een nummer zingt. Maar het was wél de eerste keer dat hij dat deed op een groot podium. In The Masked Singer op televisiezender VTM afgelopen vrijdag bracht hij het nummer ‘Leef’ van André Hazes Jr.

Belangrijk voor het hele concept van het programma: geheimhouding. “Klopt, ik mocht mijn deelname aan niemand verklappen”, vertelt Bart Tommelein. “Enkel mijn kabinetschef was op de hoogte, en ook mijn vrouw. Want ik moest natuurlijk verklaren waarom ik zoveel weg was”, lacht hij. “Maar ook zij wisten de details niet.”

Alexandrie Alexandra

Ook de kinderen van Bart, Camille (13) en Arthur (8), wisten van niets. “Arthur heeft me één keer het nummer ‘Alexandrie Alexandra’ van Claude François horen oefenen. Toen stelde hij wel vragen. Voor de rest zorgde ik altijd dat ik oefende wanneer zij het huis uit waren.” Maar dat Bart Tommelein thuis wel eens zingt, is volgens Arthur geen zeldzaamheid: “Hij zingt vooral ‘s morgens en in de auto.”

“Ik kreeg eind vorig jaar de vraag al om deel te nemen. Ik heb er wel even moeten over nadenken, maar heb uiteindelijk toch toegehapt. Het programma is een succes in het buitenland en voor mij was het de kans om eens op een groot podium te mogen zingen.” Het kostuum waarin Bart gestopt werd het monster daar had hij niets over te zeggen. “Nee, ik was het lijdend voorwerp (lacht).”

De burgemeester werd ook begeleid door professionele zangcoaches en choreografen. “Hoewel ik een grote fan ben van André Hazes, werden de nummers eerder toevallig gekozen. Het werd dus ‘Leef’, en ik oefende ook nog ‘Human’ van Rag’n’Bone Man, ‘Alexandrie Alexandra’ van Claude François en ‘Sexy als ik dans’ van Nielson in. Jammer dat ik die andere nummers niet heb kunnen zingen, dat wel.” De vrouw van Bart, Sarah Schotte, is alvast grote fan: “Ik ben de nummers zeker nog niet beu gehoord”, zegt ze. “Ik speel ze vaak af en wordt altijd vrolijk.”

Masker

De bewuste vrijdagavond keek het gezin Tommelein samen naar The Masked Singer. Arthur had niet door dat het zijn papa was die schuilging onder het masker: “Ik dacht dat het monster Gert Verhulst was.” Camille daarentegen, had het sneller door dankzij de verschillende tips die werden gegeven. Dat het hun vader was die zong, was niet altijd meteen duidelijk. “Dat het zijn stem was, kon je niet altijd goed horen door dat masker.”

Bart Tommelein zat verscholen in het pak van het Monster in The Masked Singer. (foto vtm)
Bart Tommelein zat verscholen in het pak van het Monster in The Masked Singer. (foto vtm)© foto VTM

“Of ik het jammer vind dat ik er al in de eerst aflevering uitviel? Dat is dubbel. Aan de ene kant had ik wel graag meer dan één nummer gebracht, ik had ze tenslotte alle vier geoefend. Aan de andere kant is er ook wel een heel sterk speelveld… En mocht ik er nog altijd in gezeten hebben, ging ik moeten beginnen te liegen. Dat heb ik gelukkig niet gedaan. Ik ben alvast blij dat de programmamakers aan mij dachten en dat ik de kans gekregen heb om deel te nemen.”

Vals

Wat vonden Camille en Arthur nu van de deelname van hun papa? “Ik vond het heel tof”, zegt Arthur. En heeft hij goed gezongen? “Voor hij met zanglessen begon, was het soms wel eens wat vals”, lacht hij. “Nu niet meer.”

Bart Tommelein ruilt voorlopig de burgmeesterssjerp nog niet in voor een microfoon. “Nee, ik denk dat hij best nog burgemeester blijft”, lacht Arthur. Voor Camille is het eender: “Zanger of burgemeester, als hij maar gelukkig is.” Bart Tommelein zelf is ondertussen van plan om toch nog eens de microfoon vast te nemen, van zodra het weer kan en mag: “Op het Feest van de Burgemeester sowieso. En wie weet kunnen ze op Zilverrock wel nog eens een gastoptreden verwachten”, knipoogt hij tot slot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier