Bart Moeyaert genomineerd voor Woutertje Pieterse Prijs 2015

Redactie KW

‘De gans en zijn broer’ van de Brugse auteur Bart Moeyaert en illustratrice Gerda Dendooven is het enige Vlaamse werk op de shortlist van de Woutertje Pieterse Prijs, de bekroning voor het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek van het voorbije jaar.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt dit jaar voor de 28ste keer uitgereikt en is vernoemd naar een werk van de Nederlandse auteur Multatuli. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. ‘De gans en zijn broer’ is volgens de jury – voorgezeten door programmamaker en journalist Hanneke Groenteman – een reeks “mooie korte verhalen en even zo mooie illustraties van twee dieren die allebei gans zijn en allebei de broer. Hun innerlijke wereld is roeriger dan hun veilige wereld van de boerderij doet vermoeden”, aldus nog het juryverslag.

De concurrentie voor Moeyaert en Dendooven komt enkel uit Nederland en bestaat uit ‘De Duik’ van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, ‘Soms laat ik je even achter’ van Daan Remmerts de Vries, ‘Doodgewoon’ van Bette Westera en Sylvia Weve en ‘Honderd uur nacht’ van Anna Woltz.

De winnaar wordt bekendgemaakt op 11 april tijdens de Middag van het Kinderboek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Moeyaert won de prijs al eens in 2001 met ‘Broere: de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste, en ik.’

(Belga)