Bart Debo exposeert werken in Hadlow: “Met foto’s iets unieks brengen”

Bart Debo voor een van zijn werken, tot eind augustus te zien in Hadlow. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Kortrijkse amateurfotograaf Bart Debo stelt tot eind augustus tentoon in Hadlow, een tijdelijke galerie in de Rijselsestraat. Hij toont er tien werken in zes categorieën, die geïnspireerd zijn door zijn reizen rond de wereld en andere invloeden.

Geboren en getogen Kortrijkzaan Bart Debo (58) is getrouwd met Ann Delvoye en is papa van twee jongens en twee meisjes. “We mogen ons gelukkig prijzen met een mooie kleindochter en een tweede kleindochter op komst”, zegt Bart. Hij deed humaniora in Kortrijk en volgde daarna informatica. Beroepshalve is hij projectleider in de IT-afdeling van Belfius Bank. Bart werkt heel graag samen met mensen en houdt van reizen. Precies tien jaar geleden ontdekte hij zijn passie voor fotografie.

“Toen wij op reis waren in Bali slaagde ik er maar niet in om wat ik zag over te brengen in de reisfoto’s”, zegt Bart. “Daar maakte ik de klik en schreef ik me na de reis in bij CVO, voor avondonderwijs fotografie. Met de bedoeling het fotoapparaat grondig te leren kennen en te ontdekken wat ik met een camera allemaal kon doen. De opleiding bestaat uit verschillende modules: de technische werking van een camera, beeldanalyse, beeldverwerking en studiowerk. Ook over actie, natuur, architectuur en mens.”

Omdat elke module een half schooljaar duurt en Bart alles wou uitproberen, deed hij bijna zes jaar over de opleiding. “Door die opleiding is mijn interesse alleen maar gegroeid. Het is een echte hobby geworden.”

Filmaffiches

Na de opleiding besloot Bart fotograaf in bijberoep te worden. “Af en toe kreeg ik van mensen een aanvraag om samen met hen iets uit te werken. Gaandeweg probeer je dan ook eigen werken te creëren, vanuit een idee of een inspiratie.”

Geïnspireerd door reizen rond de wereld en andere invloeden begon Bart verschillende projecten: sommige worden steeds aangevuld, andere zijn eenmalig. Zo bijvoorbeeld het project ‘French Connection’. “Dat refereert naar mijn jeugd. De keuze van tv-zenders was toen nog heel beperkt. Mijn ouders keken naar de Franse zenders die toen veel films vertoonden met Franse filmsterren. Zo heb ik een connectie gelegd. De werken zijn samengesteld uit filmaffiches van de betrokken acteur/actrice. Er is ook altijd een van mijn foto’s in verwerkt”, duidt Bart.

Uren in een verlaten ruimte doorbrengen is heel spannend

Een ander project is ‘Moving People’ waarin hij bekende plaatsen in Kortrijk toont samen met de beweging die mensen maken. Ook ‘Portretten en familie’ is een reeks. “Hierin probeer ik samen met de aanvragers iets op te bouwen. Met naar hen te luisteren en hun interesses te ontdekken, probeer ik iets unieks voor hen te brengen.”

In ‘Urbex’ toont Bart zijn voorliefde voor verlaten panden, oude industrie en graffiti. “Het is spannend wanneer je in een verlaten ruimte uren doorbrengt om alles te bekijken en te proberen je beeld te vormen. Soms in moeilijke lichtomstandigheden.”

Nostalgie

In 2015 besliste de stad Kortrijk een aantal zwembaden te sluiten toen Kortrijk Weide afgewerkt zou zijn. Bart maakte daarover de reeks ‘Pools’. “Menig Kortrijkzaan heeft mooie herinneringen aan de doorgebrachte tijd in ‘den openen’, ‘de Mimosa’ en ‘den provincialen.’ Om die nostalgie vast te leggen heb ik samengewerkt met mijn schoonbroer Alain Delvoye – ook fotograaf – en een bijzondere fotoreeks gemaakt van deze zwembaden.”

De laatste jaren ligt de focus op Afrika. “In deze reeks breng ik de mensen en de dieren op een eigen manier. Vertrekkend van een foto bewerk ik deze digitaal tot ik een resultaat krijg dat ligt tussen een foto en een (digitale) schilderij”, aldus Bart, die intussen aan een nieuw project werkt rond bomen en bossen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier