Bart Billiet zindert muzikaal met zijn mondharmonica voor #samentegencorona

Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Creatieveling Bart Billiet uit Ingelmunster is in zijn dagelijkse leven actief als operator op de energie en utilities-afdeling van Cargill, maar daarnaast ook een volleerd mondharmonicaspeler. “Het zijn zeer rare tijden voor iedereen en omdat we als groep onze muzikale passie niet meer kunnen beoefenen, heb ik gezocht naar tijdelijke oplossingen om toch liedjes te kunnen maken”, verduidelijkt Bart ons.

Bart Billiet is geboren in Izegem en gevestigd in Ingelmunster. Hij is gelukkig getrouwd met Lien Vandenbussche en vader van een zoontje van wie er een opvolger verwacht wordt eind september van dit jaar. Bart zijn passie ontstond in 2005 met een stevige interesse voor de blues. “Ik stuitte op een verzamelalbum van Muddy Waters en toen ik de harmonicastukken hoorde, wist ik gewoon dat ik dit instrument wilde leren bespelen. Ik had dankzij de basgitaar redelijk wat theoretische muziekkennis opgedaan en via YouTube-video’s en allerlei zelfstudieboeken ging ik aan de slag. Het instrument lag me goed, ik ging naar verschillende bijeenkomsten en bluesjams en leerde de kneepjes van het vak”, vertelt Bart enthousiast.

In 2014 bloeide de wereld voor de muzikant echt open, want na een deelname aan het kampioenschap voor straatmuzikanten kwam hij met zijn kompaan als winnaar uit de bus. “Meer dan een mondharmonica en percussie hadden we niet nodig om het publiek mee te krijgen en ook de daaropvolgende jaren werkten we verder op dit elan”.

Uitbreiding tot volwaardige band

In 2017 breidde zijn band Blueshoppaz uit tot een volwaardig geheel. Nieuwe artiesten kwamen erbij en het project werd groter dan ooit tevoren. “We transformeerden naar de bluesrockband Appelblauwzjigroen en werden aangetrokken door West-Vlaamse algoritmes. Vorig jaar speelden we nog op Labadoux, de Krottegemse feesten, Studio Kontrabas en we deden tal van café-optredens. Dit jaar waren we net verwikkeld in de Blues & Roots Rally in Gistel waar we een plekje konden bemachtigen in de finale, maar helaas gooide corona roet in het eten en kon de finale op 28 maart niet doorgaan”, aldus een aangedane Bart Billiet.

Achter alles hebben we het goed en blijven we positief

Hoewel de wedstrijd voorlopig uitgesteld werd tot 20 juni mocht dat de sfeer niet bederven voor verdere ontdekkingen. “Ik mis het repeteren en de optredens natuurlijk en daarom besloot ik om zelf wat filmpjes te maken waarop ik alle instrumenten zelf bespeel en in een filmpje monteer. Door de jaren heen heb ik mezelf heel wat instrumenten aangeleerd en deze tijden leken me wel geschikt om er eens iets mee te doen. Ik heb natuurlijk wel de mondharmonica centraal geplaatst, maar ook vooral uitdagingen gezocht in mijn bestaan”, aldus Bart.

Beatboxen op mondharmonica

Het beatboxen is geen secreet meer in de contreien, maar Bart ging nog een stapje verder en besloot te beatboxen op zijn mondharmonica. Een gedurfde uitvoering in zijn bestaan. “Ik beatbox en doe de mondharmonica simultaan, dit vormt altijd de basis en ik vind dat een enorm uitdagende en creatieve manier om muziek te maken. Daarna begeleid ik mezelf met basgitaar of contrabas steek er een gitaarmelodietje bij en blaas er wat didgeridoo door. Dit alles gebeurt in een minimale homestudio, maar ik roei graag met de riemen die ik heb”

https://www.youtube.com/watch?v=io0pojC2lT0

Bart hoopt dan ook om na de coronacrisis zijn harmonica beatboxing verder uit te bouwen en de straat op te gaan om zo de draad als straatmuzikant weer op te nemen.

Wie zelf mondharmonica wil leren, kan trouwens terecht op de Youtube-pagina van Bart waar hij alles haarfijn uitlegt. “Ik geef ook uitleg via Skype voor iedereen die het wil leren, zeker in coronatijden kan het een echte uitdaging zijn om iets nieuws aan te leren. Ik vind het altijd een plezier om andere instrumenten te ontdekken, dus eigenlijk vind ik het best wel leuk om alle instrumenten zelf in te spelen. Het geeft je de vrijheid om lekker je zin te doen, hoewel ik het samenspelen met vrienden natuurlijk wel mis. Mijn focus ligt voornamelijk rond de mondharmonica en door andere instrumenten te bespelen verandert je perspectief, dat kan zeer leerrijk zijn”, zegt Bart nog.

Moeilijke periodes voor muzikanten

Voor de muzikanten ziet Bart Billiet de toekomst somberder in tijdens de quarantaine. “Het is moeilijk in te schatten hoe men eruit zal komen maar de schade kan pas opgemeten worden na de storm. Die zal voor het cultureel gebeuren aanzienlijk zijn, vrees ik. Ik ben gelukkig maar een amateurmuzikant met een vaste baan, maar voor professionele muzikanten moeten dit echt moeilijke tijden zijn. Het is wel fascinerend hoe iedereen zijn perspectief wijzigt door zo’n situaties zoals de coronacrisis. Waar ik vroeger jaloers ging zijn op professionele muzikanten, ben ik nu blij dat ik niet in hun schoenen sta”, aldus een aangedane straatmuzikant.

“Na de coronacrisis wil Bart zo snel mogelijk terug aan de slag met zijn band Appelblauwzjigroen om het eerste album af te werken en zichzelf ook verder toeleggen als BluesHopper om ook dat project verder uit te werken. “We zien wat de toekomst ons brengt, voor nu moeten we gewoon muzikaal bezig blijven en genieten van het moment.”

Zin om zelf lessen te volgen? Dan kan dit via deze link: https://www.youtube.com/channel/UCh-aJjlIZMVPq7An7RW1ZWQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier