Australische avonturier Thomas Ver Eecke waagt zich aan Kamp Waes

Thomas Ver Eecke (centraal) luistert aandachtig naar de instructeur van de Special Forces. © VRT
Bert Vanden Berghe

Vanaf zondag zien we in Kamp Waes op Eén hoe 15 Vlamingen zich wagen aan de opleiding van de Special Forces, de geheime topeenheid van het Belgisch leger. Een van hen is Thomas Ver Eecke (29) uit Pittem. Sinds vorig jaar woont en werkt hij in Australië. “Het programma heeft een zeker vuur in mij aangewakkerd.”

Thomas Ver Eecke deed een bureaujob, maar werd daar naar eigen zeggen niet bepaald gelukkig van. Twee jaar geleden hakten hij en zijn vriendin definitief de knoop door en trokken ze naar de andere kant van de wereld.

Thomas voelt zich goed in Australië, zelfs al is het daar momenteel 45 graden. “Als je uit België komt, is dat heel warm, ja. Maar dat went. Voor mij voelt dat aan als een gewone werkdag. Ik werk op een ranch met wild vee. Dat is helemaal my cup of tea. Australië heeft me altijd aangesproken, net als de Verenigde Staten – ik heb er ook een jaar gestudeerd – maar hier hebben we het goed. Hier zijn er geen zure mensen, is het altijd mooi weer en lijkt het alsof de mensen ook oprecht veel gelukkiger zijn.” Of ze daar blijven, is nog niet duidelijk, maar de toekomst zal het uitwijzen.

Oproep op televisie

“In januari was ik eventjes thuis toen ik op televisie de oproep van Tom Waes zag passeren. Mijn vriendin en vrienden zeiden meteen dat het iets voor mij was, dus schreef ik mij in. Los van het avontuurlijke ben ik ook best wel sportief aangelegd. Ik ben geen topatleet, maar ben wel tien jaar redder aan zee geweest. Ik heb dus wel een aardige conditie. Ik heb eventjes rugby gespeeld, maar na een blessure moest ik daar mee stoppen. Daarna ben ik mij beginnen toespitsen op crossfit, tot zo’n vier keer per week, met daarnaast ook lopen en zwemmen. Bij Kamp Waes zaten er mensen met meer sportieve ervaring, maar ik weet dat ik mentaal wel sterk sta.”

Thomas Ver Eecke.
Thomas Ver Eecke.© VRT

Over het programma zelf mag Thomas niet veel kwijt. “Maar het was de meest unieke ervaring die ik al heb meegemaakt. Een soort kinderdroom die uitkwam. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door Defensie, maar ik werd aangespoord om verder te studeren. Dat heb ik altijd wat jammer gevonden, dus was ik heel blij met deze kans. Bovendien wilde ik wel eens weten tot hoever ze mij konden drijven op mentaal vlak.”

Uit de comfortzone

“Ik ben heel blij dat ik die gasten van de Special Forces leerde kennen. Het zijn allerminst koelbloedige en genadeloze bonken van mannen. Het zijn ongelooflijk vriendelijke en warme gasten. En wat meer is: ze vallen niet op. Je kan perfect op café omringd worden door allemaal Special Forces en het nooit doorhebben. Tijdens de proeven zijn ze keihard, maar als ze afgelopen zijn, zijn het de eerste die voor je klaar staan. Ik ben altijd al gewoon geweest om buiten mijn comfortzone te treden, maar van zodra je van de bus stapt, is die ook volledig weg.”

Ik hou niet van platgetreden paden, de honger naar stunts is groot

Hoe het afloopt, zien we vanaf zondag. Maar het programma zindert nog altijd na bij Thomas. “Kamp Waes heeft een zeker vuur in mij aangewakkerd. Een maand na de opnames heb ik mij voor het eerst gewaagd aan een rodeo, hier in Australië. Kamp Waes was de meest unieke ervaring ooit, maar de adrenalinerush die je krijgt als je bovenop een stier van 1.000 kilo zit, is onbeschrijflijk. Die handvol seconden, daar kan weinig aan tippen. Als er nog rodeo’s in de buurt zijn, doe ik er ook aan mee. En vorige week zondag liep ik een halve marathon”, klinkt het enthousiast. “Mijn volgend doel is een volledige marathon. Ik voel dat ik mezelf wil uitdagen op sportief vlak. Wie mij kent, weet dat ik altijd wat speciaal ben geweest. Ik hou niet van platgetreden paden. Daarom heb ik voor de toekomst nog enkele avontuurlijke ideetjes in mijn hoofd. Laat ons zeggen dat er een grote honger is naar stunts…”

Kamp Waes, vanaf zondag 8 december om 20 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier