Artiesten aan zet in eerste boek van Tom De Geeter: “Alles wat ik doe, zit in Tens verwerkt”

Enkele tekeningen uit Tens. © KDS
Redactie KW

Tens is het eerste boek van Tom De Geeter. De grafisch ontwerper, illustrator en muzikant contacteerde 100 artiesten en vroeg hen om een thematische lijst te bezorgen met de namen van tien personen die hen raken. Deze lijsten vertaalt Tom in tekeningen. Tens is het zoveelste resultaat van de passies van Tom.

Door Carlo Herpoel

Tom De Geeter (37) is gehuwd met Kimberly De Bock (34). Samen hebben ze een dochter, Elise (3). Kimberly is lerares in Athena Campus Heule. Tom studeerde grafisch ontwerp aan de Artevelde Hogeschool in Gent en is werkzaam als zelfstandig grafisch ontwerper. Muziek en tekenen zijn z’n passies. “Muziekproductie, schetsen, animeren. Het is allemaal met elkaar verweven”, zegt Tom. Als muzikant heeft Tom, samen met de Zweed Marcus Graap een groep: Zucchini Drive. Dit duo brengt alternatieve hiphop. Daarnaast draait hij als dj Speeddial 7 al een tiental jaar in Kortrijkse cafés. Tekenen is de andere passie van Tom. “Reeds in de lagere school tekende ik strips. Het waren eerder domme kleine verhaaltjes”, zegt De Geeter.

Tijdens zijn studies grafisch ontwerp was de richting figuurtekenen zijn ding. Na zijn studies werkte Tom zeven jaar parttime in een videotheek. Daarnaast was hij grafisch ontwerper in bijberoep. In 2011 nam Tom de beslissing om zijn bijberoep om te dopen tot hoofdberoep. “Dit was het juiste moment. Het grafisch ontwerpen lukte aardig. Het is altijd leuk als je van je passie je beroep kan maken”, vertelt Tom. In de periode 2004 – 2015 bracht Tom, samen met mijn Canadese kameraden Pip Skid en Rob Crooks, een eigen muzieklabel uit: Marathon Of Dope. “We brachten 50 releases op de markt. Dit was een heftige periode. We hebben getoerd in Canada, Japan, Amerika en West-Europa.”

Tekenaar Tom De Geeter stelt zijn eerste boek Tens voor.
Tekenaar Tom De Geeter stelt zijn eerste boek Tens voor.© KDS

CGI buffalo

Na de geboorte van dochter Elise (2016) gaat Tom minder op tournee met de bands waarin hij speelt. “Ik heb het een beetje gehad met muzikale tournees. Er zat geen groei meer in en door mijn gezinsuitbreiding zette ik de muziek even on hold. Het muziek maken en spelen is zeker nog niet uitgedoofd.” vertelt Tom. “Met de komst van mijn dochter ben ik meer thuis, maar kan ik geen lawaai maken. Ik verkreeg daardoor vrije tijd om mijn andere passies te beoefenen.” Ondanks al zijn andere activiteiten blijft tekenen en schetsen zijn passie. Hij zette zich terug aan het tekenen. Daaruit ontstond het boek CGI Buffalo. Dit is een komisch boek, bestaande uit drie delen, dat werd gerealiseerd door crowdfunding. Er passeerden er 150 langs de toonbank. De strips vertellen het verhaal van het wezen CGI Buffalo, half mens, half buffel, die aan geheugenverlies lijdt, en op zoek gaat naar zijn herkomst. Er komt wellicht nog een vervolg. Wanneer juist, weet Tom nog niet. Voor Tom is dit alles geen hobby, maar een passie waar hij dagelijks professioneel mee bezig is. “Een pint gaan drinken beschouw ik eerder als een hobby”, zegt Tom.

Groeiproces

Tens is het eerste boek waarmee Tom uitpakt. “Ik heb een 100-tal artiesten gevraagd om me een lijst te bezorgen met onderwerpen die hen boeien. Dit uit mijn muzikale contacten, mensen die mijn pad kruisten en personen die ik gewoon interessant vind. Deze thematische lijst omvat tien namen. Ze werpen de persoonlijkheid van elke artiest op.” Zo kreeg Tom van Wim Opbrouck een lijst met 10 namen van Vlaamse schilders die hem hebben beïnvloed in zijn carrière. Het merendeel gaat over sport en cultuur. Deze lijsten vertaalt Tom in zijn tekeningen. Zo is er van iedere lijst een tekening. “Het boeiende is dat alles wat ik doe, erin verwerkt zit. Van muziek tot tekenen en grafisch ontwerpen.”

Tens is het resultaat van een groeiproces. “Eerst vroeg ik aan zes personen hun lijst. Met deze lijsten ben ik aan de slag gegaan. Ik werkte ze uit en ging ermee op stap. Het is visueel beter onder woorden te brengen. Voor mij is het de beste manier om dit opzet/project toe te lichten”, legt Tom uit. In het boek Tens staan onder andere Jelle De Beule, Flip Kowlier en Jan Hautekiet. Ook Dave Martijn en Bert Libeert van Goose ontbreken niet in het boek. Met Gaslamp Killer, Moor Mother en Cloud Nothings komt ook een greep internationale artiesten aan bod. Over de toekomstige plannen en projecten wil Tom De Geeter zich nog niet uitspreken. Het boek wordt op 6 december voorgesteld aan het publiek op de Broelkaai 6 in Kortrijk. Daaraan is ook een tentoonstelling gekoppeld met tekeningen uit het boek. De tentoonstelling is te bezichtigen op 6-7-8-13-14 en 15 december. Dit alles in samenwerking met kunstencentrum Buda. Het boek telt 200 bladzijden, de uitgever is Beefcake Publishing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier