Archeologische opgravingen Wijtschate blijven verbazen

© BELGA
Redactie KW

De archeologische opgravingen in een voormalig Duits bolwerk uit de Eerste Wereldoorlog, in Wijtschate, blijft schatten aan informatie opleveren. Dat zegt archeoloog Jasper Deconynck.

Dankzij een crowdfundingproject kon een internationaal team een terrein van 1,1 hectare in Wijtschate, waar binnenkort een bouwproject komt, onderzoeken. Een uniek stukje grond, want een groot deel is nooit omgeploegd. In ruil kunnen de geldschenkers meegraven en krijgen ze unieke rondleidingen.

“Opvallend is dat we heel wat Duitsers op het terrein krijgen”, aldus Deconynck. “Door deze unieke locatie en aparte omstandigheden is er veel interesse om de site van dichtbij te komen bekijken. We zijn ons er ook van bewust dat heel wat mensen langskomen in de hoop een objectje mee te nemen.”

Er zijn zeker al resten van 40 soldaten opgegraven en dat aantal zal nog aandikken. “Maar we vinden ook nog andere objecten zoals huisraad. Ook dat is uniek en interessant. Zoiets vinden we niet in akkers. Je kan goed zien hoe de mensen hier kort voor de oorlog leefden en hoe hun gerief werd gebruikt door de aanwezige troepen. Omdat hier Fransen, dan Duitsers en dan Engelsen aanwezig zijn geweest, zie je ook goed de evolutie in oorlogsvoering, denk maar aan kledij.” De opgravingen gaan nog door tot deze zomer. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier