André Demedtshuis organiseert al 20 jaar koffieconcerten: “Al jaren een trouw publiek”

Op 1 oktober 2017 ontving het André Demedtshuis het strijkkwartet Amici della Musica in een prachtig kader. © GF
Redactie KW

De koffieconcerten die het André Demedtshuis organiseert, zijn een cultureel begrip in de gemeente. Twintig jaar geleden vond het eerste koffieconcert plaats. Momenteel lokken de klassieke concerten nog altijd 80 à 100 toeschouwers. “De koffieconcerten zijn uitgegroeid tot cultureel erfgoed van onze gemeente”, stelt organisator Dominiek Wemel.

In 1983 was Dominiek één van de stichtende leden van het André Demedtshuis. In de beginjaren organiseerde dat cultuurhuis al eens een klassiek concert. “Dat was toen een echt succes, maar een tweede concert is er nooit van gekomen. Toen we in 1999 een doorstart kregen met Franck De Munster als voorzitter lanceerden we het idee van klassieke concerten opnieuw. Dat kreeg doen meer gehoor en een jaar later vond het eerste koffieconcert plaats”, weet Dominiek Wemel nog. Het André Demedtshuis verkoos geen aperitiefconcert in de voormiddag, maar een koffieconcert in de namiddag.

Akoestiek

In die tijd werkte violiste Francesca Verbauwhede voor de cultuurdienst. Dankzij haar contacten kon de cultuurdienst enkele mooie klassieke namen strikken, waaronder violist Mikhaïl Bezverkhny. Deze Rus won in 1976 de Koningin Elisabethwedstrijd. In de loop der jaren ontving het Demedtshuis heel wat nationale en internationale klassieke muzikanten. “De eerste concerten vonden plaats in de bovenzaal van het Demedtshuis, maar we ondervonden al snel dat die te klein was. We moesten al snel uitwijken naar de nabij gelegen Sint-Bavokerk. Daar vinden nu nog altijd vier koffieconcerten per jaar plaats.”

Dominiek Wemel, de voorzitter van het André Demedtshuis, kan rekenen op een team van zes bestuursleden.
Dominiek Wemel, de voorzitter van het André Demedtshuis, kan rekenen op een team van zes bestuursleden.© GF

De kerk blinkt uit met een steengoede akoestiek. “Pianist Mathias Coppens ondervond dat ook. Na zijn concert in 2013 vroeg hij zelfs om een cd op te nemen in de kerk. Zo goed vond hij de akoestiek”, weet Dominiek.

Een volgende mijlpaal vond vorig jaar plaats. Het André Demedtshuis wilde de kwaliteit van de concerten behouden. “Dat zijn we aan ons publiek verplicht. We hebben al jaren een trouw publiek dat uitkijkt naar die vier momenten in het jaar. Al jaren schommelen we tussen de 80 en 100 toeschouwers: een heel mooi aantal voor onze kleine gemeente. En dat wilden we niet verloren laten gaan.”

We zijn klaar voor een mooi jubileumjaar ondanks de coronamaatregelen

Helaas blijven de concerten niet altijd betaalbaar voor een organisatie met een beperkt budget. Daarom zocht de cultuurinstelling hulp. Die vond ze bij CC De Schakel uit Waregem. “We beslisten om elk te investeren in twee koffieconcerten. Als we de krachten kunnen bundelen, kunnen we blijven uitpakken met sterke namen uit de wereld van de klassieke muziek. Voor beide partijen was de samenwerking dus een goede keuze.”

Op 4 maart 2018 ontving het André Demedtshuis de strijkers van het St. George Quintet.
Op 4 maart 2018 ontving het André Demedtshuis de strijkers van het St. George Quintet.© GF

De koffieconcerten zijn uitgegroeid tot een vaste waarde in het cultuurprogramma van het Demedtshuis. “Het is één van onze drie pijlers. De andere twee zijn de kunsttentoonstellingen in het huis zelf en met Een Uur Cultuur focussen we op literatuur”, legt hij uit.

Mooie ode

Dit jaar start het seizoen op 18 oktober met het Ensor-strijkkwartet. De strijkmuzikanten zullen de Duitse componist Ludwig von Beethoven in de kijker zetten. “Dit jaar zou Beethoven 250 jaar geworden zijn. Dat wilden we niet onopgemerkt laten voorbij gaan. De ervaren muzikanten brengen zonder twijfel een mooie ode aan de componist”, weet Dominiek. In november zijn violisten Sigiswald en Marie Kuijken aan de beurt. In februari brengt de Waregemse pianist Bernard Baert zijn programma Suites en in maart brengt het 13-koppig strijkorkest Boho Strings een concert. “We zijn klaar voor een mooi jubileumjaar, waarbij we alle belangrijke coronamaatregelen in acht zullen nemen”, besluit Dominiek.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier