Amateurfotografe Nele De Sloover: “Bij iets moois, druk ik instinctief af”

© JVGK
Redactie KW

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Reis rond de wereld in 80 smaken’ en de daarbij horende wedstrijd, won Nele De Sloover met een foto van een marktje in Peru.

Tot 1 oktober was in de Centrale Bibliotheek van Kortrijk de tentoonstelling ‘Reis rond de wereld in 80 smaken’ te zien. In deze expo werd een selectie van 22 foto’s getoond met als thema Smaak. Alle foto’s werden tijdens de zomer van 2017 gemaakt door leden van de openbare bibliotheek. Zij namen daarmee deel aan de fotowedstrijd #reisronddewereldin80smaken.

Nele De Sloover werd winnaar en had dat helemaal niet verwacht. “Het is de eerste keer dat ik aan een wedstrijd deelneem“, zegt ze. Nele (32) studeerde Letteren en Germaanse talen aan de KU Leuven. Ze geeft les aan anderstaligen bij Basiseducatie Leerpunt Gent. “Een erg boeiend, gevarieerd en intensief werk.” Nele is samen met Stijn Raepsaet (30), die leraar is. Ze wonen sinds drie jaar in Kortrijk. Beiden zijn amateurfotograaf en in hun vrije tijd reisbegeleider bij Joker.

Enige schroom

Nele begon met fotografie in 2006. “Ik had toen net mijn eerste digitale camera en nam wel eens foto’s op een familiefeestje op of speciale gelegenheden. Al snel schakelde ik over op andere dingen: mensen, straatfoto’s, gebouwen. Dat houdt ook in dingen zien die een ander niet ziet, praten met de mensen. Achter elke foto zit er wel een verhaal en ik schrijf dat ook op“, duidt Nele. “Ik haal inspiratie uit de gewone dingen. Met beelden iets suggereren. De kijker kan er dan verder iets mee doen wat hij zelf wil. De tijd en ruimte laten om bij iets stil te staan, een impressie opdoen.”

“Ik hou van die authentieke lokale marktjes in exotische landen”

Nele houdt minder van clichématige foto’s. “Ik zoek misschien wel onbewust het artistieke op zich, maar het is er nooit ‘om gedaan’. De ‘echte’ fotografie met speciale belichting met wit licht en witte schermen bekijk ik wel graag, maar ik zou me daar zelf nooit aan wagen”, bekent ze eerlijk.

Nele benadrukt dat ze wel enige schroom heeft als ze mensen fotografeert. “Als je iets moois of aangrijpends ziet, druk je op het moment zelf instinctief af. Ik vraag me dan telkens af of ik dat zelf wel leuk zou vinden zomaar gefotografeerd te worden.”

Een andere wereld

Als reisbegeleiders – en ook privé – trokken Nele en Stijn al naar tientallen landen. Om er maar enkele te noemen: Israël, Palestina, Oeganda, Tanzania, Kenia, Columbia, Ecuador. Tijdens die tien jaar verzamelden ze ruim 9.000 foto’s. “Stijn houdt het vooral bij dieren en landschappen. Ik bij ‘mijn’ dingen. We vullen elkaar aan, stimuleren elkaar en inspireren elkaar.”

Vorige zomer trok het paar nog vijf en een halve maand door Zuid-Amerika, onder meer door Peru waar de winnende foto werd genomen. “Ik hou van die authentieke lokale marktjes in exotische landen. De compositie op beeldvlak, de lijnen en diepe kleuren boeien mij. Gewone dingen kunnen al speciaal zijn, zeker in verre landen”, lacht Nele.

Onder meer Armenië, Bulgarije, Roemenië en vooral Iran staan nog op het programma van deze twee globetrotters. “Dat is een totaal andere wereld en ook een andere cultuur. Dat moet best boeiend zijn.” Is haar fotografie in die tien jaar geëvolueerd? “Ja, heel zeker. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Elke foto kan altijd nog beter”, vindt de Kortrijkse amateurfotograaf.

(Peter Van Herzeele/foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier