Al 10 jaar ‘andere’ concerten in Ieper

De vrijwilligers van Hypnoiz anno 2010, toen ze voor het tweede jaar een zijpodium van het stadsfestival mochten programmeren. Op de foto zien we v.l.n.r. Joachim Decoutere, Bart Debruyne, Sander Nolf, Pepijn Geloen, Tom Derutter en Pieter Verdonck. © a-TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Hypnoiz, de concertwerking van het jeugdhuis JOC, mag in oktober 10 kaarsjes uitblazen. Sander Nolf (28) zette als 18-jarige zijn eerste stappen als JOC-vrijwilliger bij Hypnoiz. Nu is hij beroepskracht en samen met Bart Debruyne de laatste van de eerste generatie vrijwilligers.

In oktober 2008 vond op het binnenplein van het Vleeshuis, de vroegere stek van het JOC, een optreden plaats van de Belgische indieband Johnny Berlin in het kader van het 35-jarig bestaan van het jeugdhuis. Het was het eerste wapenfeit van Hypnoiz, dat een maand later zichzelf voorstelde in een nieuwsbrief. “Hypnoiz is een concertwerking die onder de vleugels van JOC Ieper op regelmatige basis concerten organiseert waar sfeer, kwaliteit en opkomend jong talent centraal staan“, stond te lezen in de nieuwsbrief. “Hypnoiz heeft de pretentie ‘anders’ te willen programmeren, zonder daarbij de Ieperse tradities uit het oog te verliezen.”

Hypnoiz bestond toen uit een groep Ieperse tieners en twintigers: Bart Debruyne, Pepijn Geloen, Vincent Coomans, Sander Nolf, Stephanie Derck, Siel Verhanneman en Pieter Verdonck, samen met de beroepskracht Joachim Decoutere van het jeugdhuis. Tien jaar later blijven alleen Sander Nolf en Bart Debruyne over van die eerste generatie. “Ik was als 18-jarige de jongste”, vertelt Sander, die ondertussen al 4,5 jaar beroepskracht is in het JOC. “In 2008 en de jaren ervoor waren er al optredens in het JOC, maar vooral in het hardere genre. Het idee van Hypnoiz was om ook een aanbod te geven voor jongeren die geen fan zijn van die metal- en hardcorewereld. We wilden een kwalitatief muzikaal aanbod over de verschillende genres heen programmeren in Ieper, een jeugdige aanvulling op het bestaande cultuurcentrum, zodat jongeren zich niet naar Kortrijk of Gent moesten verplaatsen om toffe en beloftevolle bands aan het werk te zien.”

Aanstormend talent

In de afgelopen negen seizoenen stonden heel wat bands op het Hypnoizpodium. Doordat het budget niet al te hoog was, ging de concertwerking vaak op zoek naar aanstormend talent. “In november 2008 hadden we Steak Number Eight als voorprogramma van Motek vooraleer ze een heel grote band werden. Ook Selah Sue en Oscar and The Wolf haalden we met Hypnoiz naar Ieper voor ze echt bekend waren. Oscar and The Wolf is ondertussen al headliner geweest op Werchter en Pukkelpop.”

“Er wordt nog een speciaal event gepland voor ons tienjarig bestaan” – Sander Nolf

Straffe anekdotes uit de backstage in het JOC zijn eerder beperkt volgens Sander, maar de band Protection Patrol Pinkerton verbaasde hem wel met hun rider. “PPP stuurde als rider – de lijst met zaken die ze willen in hun backstage – een prachtig uitgewerkte powerpointpresentatie met een voorstelling van band en crew en details rond alcohol gebruik van de leden”, lacht Sander.

Nieuwe vrijwilligers

Op regelmatige basis is Hypnoiz ook een partner voor andere organisaties. “Zo werken we amen met cultuurcentrum Het Perron en werkten we mee aan bovenlokale samenwerkingen zoals ‘Suskewiet’ en het BUS[K]-festival, dat tweejaarlijks wordt georganiseerd in De Palingbeek. Er komt een nieuwe editie in 2019, wellicht in september.”

Sander Nolf.
Sander Nolf.© TOGH

Naast Sander en Bart Debruyne bestaat Hypnoiz nu uit Jana Durnez, Quinten Delahaye, Gust Claeys, Jorne Bouckaert, Febe Cuvelier, Elie Claeys, Margaux Van Kerckhove en Stan Outtier. “Stan is 16 en onze nieuwste vrijwilliger”, zegt Sander. “We zoeken ook naar kwalitatieve mensen binnen de vrijwilligers van het jeugdhuis van wie we vermoeden dat ze wel de ambitie hebben om door te groeien en hun mening te geven over de programmatie.” Hypnoiz werkt met middelen van het jeugdhuis. “We zijn dus niet zelfbedruipend. In een ideale wereld zijn we een aparte vzw met een apart budget die echt zweeft tussen het jeugdhuis en het cultuurcentrum, maar dat zijn heel ambitieuze plannen die heel moeilijk uit te voeren zijn“, legt Sander uit. “Zelfs al trek je topbands aan, dan nog moet je echt je best doen om voldoende volk naar je zaal te lokken. We hebben veel concerten gehad waar er maar twintig mensen waren en dat we achteraf dachten dat we die avond beter niet georganiseerd hadden. We geloven wel nog steeds dat er in Ieper nood is aan zo’n aanbod.”

“In het tiende seizoen gaan we verder op het elan van de voorbije jaren. Een mix van Belgische (sub)toppers aangevuld met te ontdekken jonge beloftevolle bands. In het seizoen 2018-2019 komen onder andere Flying Horseman, Laake, Teen Creeps, Douglas Firs en The Sore Losers langs. Die laatste band speelden afgelopen zomer op Pukkelpop en bracht op 5 oktober zijn nieuwe album uit. Er wordt ook nog een speciaal event gepland voor ons tienjarig bestaan.”

Programma

12 oktober: SUDS & SODA – A Free Rock’n Roll party met Teen Creeps, Billboard, Coolsaet, Late Night Smoking en Groundctrl.

2 november: Flying Horseman en Kel Assouf (solo) (i.s.m. CC Het Perron)

14 december: LAAKE (i.s.m CC Het Perron)

9 februari: The Sore Losers (i.s.m. CC Het Perron)

2 maart: Douglas Firs (organisatie: CC Het Perron)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier