Afgestudeerde kunstschilders exposeren eindwerk in Zaal 29 van academie

Vooraan v.l.n.r. Jenny De Snoeck, Luc Verschuere en Kurt Herman. Op de tweede rij v.l.n.r. Veerle Demeulemeester, Dirk Bossouw en Jean-Pierre Roobrouck met een van hun schilderijen in Zaal 29 van de Stedelijke Kunstacademie. © DJW
Redactie KW

Feest voor zes kunstschilders die een opleiding van vijf jaar hebben afgerond in de hogere graad beeldende vorming aan de Stedelijke Kunstacademie in de Olmstraat. Ze vormen de eerste lichting of generatie kunstenaars die deze cyclus aan de academie volgden. Hun eindwerk is tot zaterdag 26 september te zien in Zaal 29 van de kunstacademie.

De zes afgestudeerden zijn Dirk Bossouw, Luc Verschuere, Jenny De Snoeck, Jean-Pierre Roobrouck, Veerle Demeulemeester en Kurt Herman. Als eindwerk kregen ze de opdracht een tentoonstelling samen te stellen met een eigen, individueel project rond het thema Utopia. Luc Verschuere: “Ik toon een aantal schilderijen uit mijn reeks Faces & Masks. De onderwerpen zijn heel divers: kinderkopjes, bekende en niet zo bekende en zelfs onbekende gezichten, maskers, carnavalscènes. Het zijn allemaal kleurrijke werkjes, zowel in olieverf als acryl en ook nog andere, verwante materialen. Het geheel vormt een compositie rond het oplegde thema. Maar interpreteren, dat is voor rekening van wie komt kijken.”

Ook de andere vijf kunstschilders gebruiken hoofdzakelijk heel veel kleuren. En daarbij valt bij iedereen op dat ze zich in vijf jaar tijd een stevige, persoonlijke stijl en techniek hebben eigen gemaakt waarmee ze in de toekomst zeker verder kunnen. Enkele hebben ook al diverse andere tenstoonstellingen achter de rug, zoals Dirk Bossouw die vorige maand in Kwaremont exposeerde. “Ik zoek in mijn werk naar het innerlijke van de mens. Dat wil ik vastleggen met verf”, verduidelijkt hij.

Eenheid

Voor Jean-Pierre Roobrouck is alles wat met architectuur te maken de ideale bron van inspiratie. Hij toont in Zaal 29 abstracte, geometrische figuren vol diepgang. Eveneens abstract te noemen zijn de doeken van Jenny De Snoeck die details van foto’s uitvergroot. Veerle Demeulemeester werkt graag op klein formaat waarbij elk detail van belang is. En Kurt Herman laat een variëteit aan keuzes zien waarbij hij de vraag stelt: is het angst of engagement dat ons leven vormt?

Luc Verschuere: “De werken die wij tonen aan het publiek zijn eigenlijk een selectie van ons vijfde en laatste jaar beeldende vorming. Een keuze maken is niet gemakkelijk. Maar je moet ervoor zorgen dat je een eenheid hebt. Dat hebben wij onszelf aangeleerd. En de lessen zelf, die vonden plaats op woensdag, donderdag en zaterdagvoormiddag. Het was hard maar tegelijk heel inspirerend werken in de klas.”

(DJW)

Zaal 29, Olmstraat 29. Open van maandag tot vrijdag van 14 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier