Preuteleute is een hype in West-Vlaanderen. In maart volgend jaar zullen de heren van Preuteleute nu ook de West-Vlaamse grens oversteken om er te spelen in de Gentse Capitole op 21 maart 2020. Die voorstelling werd aangekondigd tijdens de Gentse Feesten met een postercampagne in de binnenstad.

Tot grote verbazing is er echter een groep of individu op pad geweest om de affiches te overplakken met nogal harde slogans: "West-Vlamingen buiten". In het verleden doken er al gelijkaardige slogans op vanuit de satirische groepering Nieuwe Gentse Alliantie (N-GA). Ook in aanloop naar de Gentse Feesten gingen er bepaalde stemmen op om het tiendaags volksfeest weer "Gentser" te maken en meer podiumkansen te bieden aan lokale gezelschappen of artiesten.

Uit welke hoek de actie precies komt weten de organisatoren voorlopig nog niet. Wel vinden ze het bijzonder jammer dat er zo heftig wordt uitgehaald naar de twee Oostendenaars. Enkele van de medewerkers kwamen de overplakte affiches tegen in het straatbeeld. Ze kunnen alleen maar hopen dat de actie eerder als satire bedoeld was.

(FRO)