Adriaen Willaert Awards en Gouden Veren voor verdienstelijke polyfonie-ambassadeurs

De Adriaen Willaert Awards werden uitgereikt in Rumbeke waar de polyfonist werd geboren. © Jos
Redactie KW

Niet minder dan vier prijzen werden uitgereikt aan verdienstelijke personen die het oeuvre van de Vlaamse polyfonist Adriaen Willaert lokaal en internationaal helpen uitdragen. Naast de Adriaen Willaert Awards reikte het comité ook twee Gouden Veren uit.

Het is pas voor de tweede keer dat de stad Roeselare deze awards uitreikt. Het initiatief kwam er in 2018 naar aanleiding van het plaatsen van het standbeeld van Adriaen Willaert aan de Sint-Michielskerk.

Het adviescomité, bestaande uit Raoul Boucquey, Jaak Maertens, schepen Dirk Lievens, Eric Hallein, Michel Veracx, Dirk Cornelis en STAP-directeur Dirk Lievens, reikt dit jaar de Life Achievement Award uit aan Paul Van Nevel, een wereldautoriteit op gebied van polyfone muziek. Hij is directeur en oprichter van het Huelgas Ensemble dat al bijna veertig jaar een van de meest gerenommeerde groepen is voor uitvoering van middeleeuwse en renaissancemuziek.

Gouden Veren

De internationaal geprezen dirigent Dirk Brossé krijgt dit jaar de International Adriaen Willaert Award. Hij dirigeerde de grootste orkesten van de wereld en is momenteel muziekdirecteur van het Chamber Orchestra of Philadelphia.

Nieuw bij deze tweede editie zijn de Gouden Veren. Het is de bedoeling dat de winnaars van deze Veer de Vrienden van Adriaen Willaert gaan vormen, een internationaal netwerk van vrienden van oude muziek.

De eerste Gouden Veren gaan naar Arnold Loose, gewezen muziekleraar aan het Klein Seminarie. Gedurende decennia leidde hij generaties jongeren op en bereikte met zijn jeugdkoor Colliemando grote successen. Arnold Loose houdt ook nauwgezet de website van de Adriaen Willaert Stichting bij, een goudmijn voor liefhebbers van oude muziek.

De tweede Gouden Veer komt toe aan Luc Martens, voormalig Minister van Cultuur en ereburgemeester van Roeselare voor zijn inzet om de Vlaamse polyfonie in de belangstelling te brengen. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier