Adjunct-directeur Gwendoline Nys blikt terug op 15 jaar Kursaal: “Vlak voor de opening liep nog overal water binnen”

Gwendoline Nys. (foto Leen Belpaeme)
Redactie KW

Kursaal Oostende viert dit jaar de 15de verjaardag van het gebouw zoals we dat nu kennen. Pas vier maanden voor de opening maakte Gwendoline Nys de overstap van TUI naar het Kursaal. Ondertussen is ze als adjunct-directeur verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer, samen met een klein team. Geen gemakkelijke taak, maar voor haar voelt het niet als een job. “Iedereen werkt hier vol enthousiasme, anders hou je het niet vol.”

Op 17 december 2004 opende het vernieuwde en volledig gerenoveerde Kursaal feestelijk de deuren. Vier maanden eerder vervoegde Gwendoline Nys het kleine team van het Kursaal. “Ik werkte toen bij TUI en ik zat daar eigenlijk heel goed, maar via een vriend werd mij gevraagd om bij het Kursaal te komen werken. Pas na het derde gesprek met de directeur was ik overtuigd en daar ben ik nog altijd heel blij om, want het is tot nog toe een geweldig mooie periode in mijn leven geweest”, blikt Gwendoline terug.

De eerste maanden waren heel spannend. “Het Kursaal was twee jaar gesloten geweest en er kwam een volledig nieuwe uitbating. Alles moest dus opnieuw opgestart worden, van de box office tot het volledig herschrijven van de draaiboeken. Daarnaast moest ook het programma voor de daaropvolgende jaren al vorm krijgen. We moesten promotors meenemen op de bouwwerf en hen zo goed mogelijk een beeld geven van hoe het zou worden. Dat was echt een hectische periode.”

Spannende opening

Ook de opening zelf werd behoorlijk spannend. “Zoals bij alle verbouwprojecten werd er nog tot op het laatste moment gewerkt. Vlak voor de opening bleek dat er geen stoelen stonden op het eerste balkon. Daar waren zetels ingepland, maar die werden uiteindelijk geschrapt. Er moesten wel 120 mensen op het balkon kunnen plaatsnemen tijdens de opening, dus hebben we last minute nog stoelen gehuurd. Er liep toen ook nog over water naar binnen. Alle medewerkers waren tussen het organiseren door in de weer met dweilen”, herinnert Gwendoline zich nog.

Aperitieven met sterren

Doorheen de jaren maakte de adjunct-directeur heel wat mee achter de schermen van het Kursaal. “Er zijn inderdaad wel zaken die op het moment zelf zo normaal lijken, maar waarvan je achteraf pas beseft hoe bijzonder ze zijn. Zo heb ik eens een aperitief gedronken met Liza Minelli in de Ostend Queen. We hebben ook gedineerd met Shaggy.

Na een technisch probleem ben ik zelf al eens op het podium gekropen als figurant

Een andere sympathieke gast was Macy Gray. Ik zat in de zaal toen ze moest optreden, maar het duurde immens lang voor ze opkwam. Ik ging enigszins ongerust achter de schermen kijken en toen bleek dat ze nog gewoon op haar dooie gemak thee zat te drinken. Ze leek niet echt gehaast, want toen ze zag dat ik zwanger was, begon ze spontaan daarover te keuvelen. Heel sympathiek, maar ik was vooral aan het denken aan al die mensen die in de zaal zaten te wachten”, lacht Gwendoline.

Manusje-van-alles

Toch is het niet altijd glitter en glamour. “In deze job is iedereen wel een manusje-van-alles. Je moet vaak ter plaatse onverwachtse oplossingen kunnen verzinnen. Zo was er ooit een volledige elektriciteitspanne op het Monacoplein toen Geert Hoste moest optreden. Hij heeft toen meegeholpen met jenever rondbrengen bij de bezoekers. Op die manier werd een vervelende situatie uiteindelijk nog een bijzonder moment voor iedereen.

Gwendoline heette al heel wat wereldsterren welkom in het Kursaal zoals The Supremes. (repro Leen Belpaeme)
Gwendoline heette al heel wat wereldsterren welkom in het Kursaal zoals The Supremes. (repro Leen Belpaeme)

Tijdens de show ‘Evita’ hadden we ook ooit een showstop omdat er een technisch probleem was. Dat werd een heel spannende week voor ons. Tijdens de laatste show heb ik toen meegespeeld als figurant en zelfs gedanst op het podium. Normaal gesproken zou ik dat niet zo snel durven, maar ze hadden me goed vermomd en het was leuk om even alle stress van me af te laten vallen.”

Klein maar kwalitatief

Vijftien jaar na de opening slaagt het Kursaal Oostende er nog altijd in om met een relatief klein team van 15 voltijdse medewerkers (18 medewerkers in totaal) het gebouw zonder enige vorm van subsidie te runnen.

“Het is altijd een uitdaging om een gevarieerd programma uit te werken, maar we blijven verder inzetten op groei. We zijn een klein team, maar de kwaliteit van dat handjevol mensen zorgt ervoor dat het Kursaal goed draait”, besluit Nys. (Leen Belpaeme)