Acteur Rik Degryse bekroond door Stadense cultuurraad

Redactie KW

Acteur Rik Degryse werd op de algemene vergadering van de Stadense cultuurraad tot winnaar van de cultuurprijs 2019 uitgeroepen. Rik was de grote slokop van de verkiezing want hij ging ook met de publieksprijs aan de haal.

“De cultuurprijs wordt uitgereikt aan een vereniging, persoon, groep, instelling of dienst die een uitzonderlijke culturele prestatie heeft geleverd of zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het culturele vlak.”, legt cultuurschepen Gwendolyn Vandermeersch (Open Vld) uit, “De prijs wordt uitgereikt op de algemene vergadering van de cultuurraad. Elke culturele vereniging die aanwezig is op de algemene vergadering kan één stem uitbrengen. Daarnaast wordt er bij deze editie voor het eerst een publieksprijs uitgereikt.”

Er boden zich acht kandidaten voor de verkiezing aan. De carnavalsraad Staden, acteur Rik Degryse, de Zombietrail, de Verbroedering Staden België-Staden Duitsland, Natuurpunt dat met de aankoop van de Vijfwegenpoel het eerste natuurreservaat in Staden realiseerde, Art Studio Brikat dat jaarlijks tentoonstellingen met gastkunstenaars uit binnen- en buitenland organiseert, de vzw Art-illustria die onder andere maandelijks kunstkamerconcerten inricht en Kerckstede, een voorziening die woon- en dagondersteuning biedt aan volwassenen met een mentale beperking. Zij vierden dit jaar 40 jaar Kerckstede en gaven een kunstfotoboek van de hand van Lieve Blancquaert uit, terwijl ze ook een musical op basis van een zelfgeschreven verhaal opvoerden. Daaraan werkten zowel bewoners, medewerkers als vrijwilligers mee.

De voorkeur van de stemgerechtigden ging uiteindelijk naar Rik Degryse uit. Rik woont in de deelgemeente Oostnieuwkerke en is er acteur bij de plaatselijke toneelkring Wij Bouwen. Hij won vier maal de Gouden Meeuw, de hoogste onderscheiding in het amateurtoneel en dat is naar verluidt een unicum. Verder staat hij als voorzitter al 25 jaar aan het roer van “Wij Bouwen”, dat in het verleden ook al tal van prijzen won. Rik kreeg de cultuurtrofee, een werk van kunstenaar Luc Lapere, uit handen van cultuurschepen Gwendolyn Vandermeersch. Hij mocht ook de publieksprijs mee naar huis nemen.

(BCH/foto JCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier