Acht Kooigemnaars stellen hun werk tentoon in de kerk

In de kerk van Kooigem is er ter gelegenheid van Buren bij Kunstenaars een tentoonstelling van plaatselijke kunstenaars. Op de foto enkele van hen samen met organisatoren. V.l.n.r. zie je Marnic Sabbe, Carine Tollet, Jo Deprez, Ilka Verhelst, Tom Vandeweghe, Bernard Bossuyt, Eveline Vandenbroeke, Katrien Sobry, Marc Verniers, Maxime Vanparys en Luc Scharre. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Na de Fietskerk is er opnieuw een initiatief in de kerk van Kooigem. Tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars wordt er in de Sint-Laurentiuskerk een tentoonstelling georganiseerd door Kooigemse kunstenaars.

De kunstenaars zijn Bernard Bossuyt die glas en hout combineert tot kunstwerken, Jo Bossuyt die uiteenlopend werk maakt, Carine Tollet die met keramiek bezig is, Tom Vandeweghe die installaties maakt, Shirley Vanquickenberghe die nu vooral abstract werk maakt met olieverf op doek, organisch keramiek en gemengde technieken, Bart Vandenheede met werken rond architecturaal landschap, Ilka Verhelst die illustrator is en Marc Verniers met pastels, aquarellen en olieverfschilderijen. Enkel Bart Vandenheede woont niet meer in Kooigem maar in Hulste. Hij groeide wel op in Kooigem.

Tom Vandeweghe bouwde deze week aan een houten installatie die voor de kerk verscheen. “Iedereen die de tentoonstelling bezoekt, moet er onder lopen om de kerk binnen te gaan”, vertelt hij. Tom is al 25 jaar bezig met decors en installaties bouwen.

Houten installatie

“Ik beweeg tussen interieur, kunst, standenbouw en events en doe opdrachten in binnen- en buitenland”, vertelt Tom. Zijn beroep omschrijft hij zelf als ‘creatieveling’. Vier jaar geleden bouwde hij een gelijkaardige structuur als deze voor de kerk van Kooigem op de Grote Markt in Kortrijk. Dit ter gelegenheid van Designregio Kortrijk.

De leerlingen van de derde graad van de Kooigemse gemeenteschool gaan vrijdagmorgen de kunstwerken bezichtigen. Daarna kiest elke leerling er een kunstwerk uit dat hem of haar aanspreekt. De leerlingen schrijven er in de loop van de dag iets bij zoals een stukje poëzie, een gedicht of een woordenspinsel. Hun werkje zal in een kadertje gestopt worden en vrijdagnamiddag zullen de kadertjes bij de kunstwerken geplaatst worden.

De kunsttentoonstelling in de Sint-Laurentiuskerk is te bezoeken op vrijdag 18 oktober van 18 tot 20 uur en op zaterdag 19 en zondag 20 oktober telkens van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier