Dinsdag 2 juni, 2020

Op 7 juni is het 120 jaar geleden dat Willem Putman in Waregem werd geboren. De man, die naam en faam maakte als schrijver, leeft in zijn geboortestad voort via een gedenkplaat aan De Schakel en in de Putmanstraat die ten dele naar hem genoemd is. Een smet op zijn blazoen is de culturele collaboratie waaraan hij zich schuldig maakte.

Al op jonge leeftijd besloot Mattijs Deraedt dat hij later zou schrijven. Kortverhalen, theatermonologen, gedichten. De jonge Moorselenaar doorliep het proces van jongen tot man, een proces dat hem zou inspireren tot zijn eerste volwaardige poëziebundel die het gegeven 'mannelijkheid' in een resem gedichten onder de loep neemt. Het gedicht 'Moorsele' is de opener.

Het is vrijdag, dus ligt onze krant weer bij de krantenboer! Of lees je liever digitaal? Surf dan naar www.kw.be/dekrant. Voor een nog betere leeservaring kan je de app 'De Krant van West-Vlaanderen' downloaden.

Met BEE XXL van fotograaf en kunstenaar Wim Tellier wacht in september op het strand ter hoogt van de Meerlaan een absolute eyecatcher. Knokke en Tellier vragen met het kunstwerk aandacht voor bijen als levensnoodzakelijke dieren voor het behoud van onze biodiversiteit. Met BEE XXL viert Knokke-Heist meteen een internationale primeur.

Tom Gheeraert

Miguel Bouttry mag dan al anderhalf jaar in Frankrijk wonen, zijn hart ligt nog steeds in de Westhoek, de streek waar hij is geboren en vijftien jaar gidste. Als gids onderscheidde hij zich vooral als getalenteerd verhalenverteller. Zijn top 30 Westhoekverhalen bundelde hij in zijn nieuwste boek 'Op verhaal komen in de Westhoek'. Ondertussen ziet hij met lede ogen aan dat zijn tweede roman 'Bron van Pijn' op de schappen blijft liggen.

Wouter Verheecke

Hij lijkt misschien eerder een metalhead dan een rastaman, maar vergis je niet: het hart van Xan Albrecht (33) klopt wel degelijk op het ritme van 'Stir It Up' van Bob Marley. De uitgeweken West-Vlaming drumt bij Pura Vida en Jamaican Jazz Orchestra, wat veruit de bekendste Belgische reggaebands zijn. "Drumsolo's zijn dan wel niet aan mij besteed, maar toch neem ik een prominente rol in."