99-jarige Watounaar Cyriel Moeyaert schrijft boek

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op 99-jarige leeftijd nog een boek schrijven, het is niet iedereen gegeven. Maar Cyriel Moeyaert doet het gewoon. Op 1 december stelt hij zijn nieuwste publicatie ‘Het Nederlands in Sint-Omaars door de eeuwen heen’ voor in Abele.

Cyriel Moeyaert werd geboren op 23 mei 1920 en mag volgend jaar dus honderd verjaardagskaarsjes uitblazen. Terwijl de meeste van zijn leeftijdsgenoten wellicht in een woonzorgcentrum zitten, is Cyriel nog heel actief. Hij woont en werkt nog steeds in Sint-Jan-ter-Biezen, Watou, een deelgemeente van de stad Poperinge.

Op 1 december 2019 vindt in de kerk van Abele de voorstelling plaats van het boek van Cyriel Moeyaert ‘Het Nederlands in Sint-Omaars door de eeuwen heen’. Om 10.30 uur begint de boekvoorstelling met een woordje van Cyriel. Gastspreker is Henri Vaassen. Om 11 uur is er dan een eucharistieviering voorgegaan door Cyriel zelf en bijgestaan door Gijs van Ryckeghem.

De keuze om de boekvoorstelling te houden op 1 december is niet toevallig. Op die datum begint een nieuw kerkelijk jaar. In dat jaar viert Cyriel Moeyaert zijn 75-jarig priesterschap en hopelijk zijn 100ste verjaardag.

Dat de boekvoorstelling plaatsvindt in de kerk van Abele is ook een bewuste keuze. Die kerk is immers de enige op Frans grondgebied waar de liturgie in het Nederlands gevierd wordt. Cyriel was er regelmatig de voorganger.

Cyriel Moeyaert is schrijver en eminent kenner van Frans-Vlaanderen. Hij was priester-leraar. Later werd hij aangesteld tot diocesaan inspecteur Nederlands.

Moeyaert heeft veertig jaar lang het Vlaams van 250 Frans-Vlaamssprekenden beluisterd en op papier gezet. In 2005 verscheen van hem bij het Davidsfonds zijn ‘Woordenboek van het Frans-Vlaams – Dictionnaire du Flamand de France’, waarin het resultaat van zijn decennialange opzoekingen en notities gebundeld werd.

De burgemeester van de Stad Sint-Omaars, François Decoster zal ook aanwezig zijn op de boekvoorstelling en een dankwoord uitspreken. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier