90-jarige Mariette Willaert uit Werken vanavond online in Gert Late Night

Een foto van vorig seizoen, toen de twee presentatoren nog dicht bij elkaar mochten staan. (Foto Vier)
Redactie KW

Vanavond (donderdag) om 21.30 uur belt Mariette Willaert uit Werken via video call met James Cooke van het Vier-programma Gert Late Night. Mariette, die op 5 juni 90 jaar wordt, is volgens haar kinderen en kleinkinderen een moderne oma die goed overweg kan met laptop, gsm en tablet.

Hoe houden hoogbejaarde mensen zich – creatief – bezig in tijden van corona? Dat vroegen James Cooke en Gert Verhulst zich af en dus trokken ze op zoek in Vlaanderen. Via kleindochter Hannelore Ostyn kwamen de programmamakers bij Mariette Willaert uit Werken terecht. Mariette woont op het Werkenplein in Werken waar ze 30 jaar lang een winkel openhield. “Een kruidenierszaak, maar ik verkocht eigenlijk van alles: ook kledij, springers (drukknopen), corsetlinten, knopen…”, verduidelijkt Mariette, die de weduwe is van George Deseure ie 21 jaar geleden overleed.

Familie

Ondanks haar hoge leeftijd houdt Mariette haar dagen goed gevuld. In huis doet ze nog alles zelf en daarnaast rijdt ze nog auto waarmee ze in de buurt boodschappen of vrienden bezoekt. Tenminste, tot voor kort, want door de coronacrisis ziet ook Mariette zich genoodzaakt tot thuisblijven en isolement. Ook haar dochter en een zoon, de vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen moet ze nu al een tijdje missen. En dat zorgde bij Mariette vorige week voor een dipje. Dat zagen de kleinkinderen niet graag gebeuren en dus bezorgden ze Mariette zeven dagen na elkaar een online opdracht.

“Zo moest ik een puzzel maken, een kruiswoordraadsel oplossen en – moeilijkst van al – een kaartenhuisje bouwen van drie verdiepingen, die ik dan op de tablet moest tonen”, legt Mariette uit. “Een puzzel had ik nog nooit gemaakt en kruiswoordraadsels doe ik niet zo graag, maar het kaartenhuisje was het moeilijkst. Met oude kaarten gaat het het best, maar dit was een nieuw kaartspel en dus nog niet afgesleten. Ik heb me er ‘s avonds, met niemand in de buurt, even moeten voor zetten voor het lukte.”

Vriendschapsverzoek

Hoe kan Mariette zo goed met laptop en tablet overweg? “Dat heb ik vijf jaar geleden geleerd van mijn dochter”, legt Mariette uit. “Op mijn leeftijd was dat niet evident en moeilijk ook, maar het meeste heb ik eigenlijk aan mezelf geleerd. Nu zit ik bijna dagelijks op de computer en ja ook op Facebook. Veel post ik zelf niet, ik antwoord vooral op berichten van anderen. Ik krijg ook veel vriendschapsverzoeken.”

Die zullen er na vanavond zeker talrijk zijn, want straks is Mariette te zien – vanuit haar bed en in pyjama – voor een babbel met James Cooke. “Eigenlijk werd dat gesprek vorige week zaterdag al opgenomen“, verduidelijkt Mariette. “Dat gebeurde via video call, wat heel goed ging, het is zo’n beetje als skypen. En James Cooke is echt een vriendelijke gast.”

Mariette mocht bellen met James Cooke voor een rubriek aan het einde van het programma. (Foto Vier)
Mariette mocht bellen met James Cooke voor een rubriek aan het einde van het programma. (Foto Vier)

Mariette is hiermee niet aan haar tv-debuut bezig: lang geleden kwam ‘Man bijt Hond’ – de voorloper van ‘Iedereen Beroemd’ – al eens bij Mariette en haar buurman terecht. Toch wordt het ‘blijf in uw kot’ ook voor Mariette stilaan te veel. “Ik mis vooral mijn familie en het eens ‘weg kunnen’, zoals simpelweg eens een boodschap doen”, verzucht Mariette. “Gelukkig woon ik op het Werkenplein, waar dagelijks veel wandelaars en fietsers passeren, die bijvoorbeeld eens naar de kerk gaan of een wandeling maken. Zo kan ik buiten wel eens een babbeltje slaan, al blijf ik dan netjes op anderhalve meter afstand.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier