90-jarig Davidsfonds Ledegem viert met Guido Belcanto

Het Davidsfonds viert het 90-jarig bestaan. Op de foto v.l.n.r. Peter Verduyn (voorzitter), Kristof Vanderstichele, Brigitte Dejonghe, Maaike Misselyn en staand Eddy Claerhout en Nico Vandamme. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Het Moorsleedse Davidsfonds bestaat 90 jaar. Die verjaardag wordt op gevierd met een optreden van Guido Belcanto. “Onze sterkte is dat we een heel brede waaier aan activiteiten proberen aan te bieden”, aldus voorzitter Kristof Vander Stichele.

Negentig jaar geleden werd het de Moorsleedse cultuurvereniging het Davidsfonds opgericht. Proeverijen, muziekoptredens, een jaarlijks terugkerende quiz, … Inmiddels wist het bestuur van de vereniging al verschillende uiteenlopende evenementen te organiseren. “We proberen een divers programma aan te bieden met culturele activiteiten met voor elk wat wils en op verschillende niveaus. We streven ernaar om bijvoorbeeld artiesten of experten uit te nodigen van een bepaald niveau. Zij brengen misschien een anders invalshoek dan deze die we kennen. Door dergelijke evenementen te organiseren proberen we de kijk van de bezoeker te verbreden”, aldus voorzitter Kristof Vander Stichele. Hij is inmiddels al 12 jaar voorzitter van de cultuurvereniging. “Enkele jaren geleden nodigden we moraalfilosoof Maarten Boudry uit voor een voordracht omtrent de islam. Door eens een echte kenner te horen krijg je veel meer inzicht in bepaalde onderwerpen”, geeft Kristof een voorbeeld.

Stempel

Enkele enthousiastelingen sloegen 90 jaar geleden de handen in elkaar en richtten een Moorsleedse afdeling van het Davidsfonds op: priester Deltour, Omer Vander Stichele, Gerard Boncquet, Maurice Reuse en Firmin Larmuseau. Die late jaren 20 van de vorige eeuw kende de vereniging in heel Vlaanderen een enorme expansie. Alleen al in West-Vlaanderen werden toen wel 60 nieuwe afdelingen opgericht. Ook in Moorslede zou het Davidsfonds een krachtige stempel drukken op het verenigingsleven en het voortouw nemen om cultuur naar mensen te brengen en mensen naar cultuur. Het Moorsleedse Davidsfonds telt momenteel 140 gezinnen, quasi allemaal uit de gemeente zelf.

Door samen iets te organiseren ben je zeker van heel wat volk

“Ook in Dadizele hebben ze een sterke afdeling die tal van activiteiten organiseert”, aldus de voorzitter. Hij ziet alvast vele mogelijkheden om binnen de gemeente samen te werken met andere verenigingen. Zo organiseerde het Davidsfonds onlangs nog in samenwerking met de Gezinsbond een wijnproefavond. Ook met onder andere de heemkundige kring en de wandelclub werd in het verleden nog samen gewerkt. “Heel wat mensen in Moorslede zijn lid van verschillende verenigingen. Door samen iets te organiseren valt de keuze tussen de verenigingen weg en ben je zeker van heel wat volk.”

Quiz

Met de Nacht van de Geschiedenis, de jaarlijkse quiz en de Junior Journalistenwedstrijd organiseert het Davidsfonds elk jaar enkele terugkerende activiteiten. Heel wat verenigingen tekenen telkens present in gc De Bunder voor de quiz. “Doordat er zowel in Dadizele als in Moorslede ook een sterke heemkundige kring is die leuke evenementen organiseert, zien we dat de Nacht van de Geschiedenis iets minder volk lokt dan vroeger. Misschien moeten we eens kijken om het evenement op een andere manier aan te pakken.” Ook bij de organisatie van de Junior Journalistenwedstrijd merkt Kristof een opvallende tendens op. “Het niveau van de opstellen is iets gedaald in vergelijking met vroeger. Heel wat jongeren kunnen nu veel beter Engels praten dan dat wij dat vroeger konden, maar de kennis van de Nederlandse taal is dan weer iets minder.”

Met Guido Belcanto nodigt het Davidsfonds alvast de koning van het Vlaamse levenslied uit. In het kader van het 90-jarig bestaan van de vereniging wist het Davidsfonds hem te strikken voor een optreden op zaterdag 27 april in gc De Bunder. “15 jaar geleden hadden we hier Bart Herman, nu wisten we een ander monument te strikken.” De leden van de vereniging krijgen voor het optreden een receptie aangeboden. Kaarten kosten 20 euro aan de deur, maar zijn in voorverkoop ook verkrijgbaar voor 18 euro via de bestuursleden van het Davidsfonds en de cultuurdienst.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier