78-jarige ingeweken Brugse vindt inspiratie voor tentoonstelling bij Covid-19

© SVV
Redactie KW

Door het uitbreken van het nieuwe coronavirus zagen Rosemarie Herzog en haar echtgenoot Piet Punninx hun verblijf in Bali noodgedwongen opgetrekt van drie tot vijf maanden. “Twee maanden lang hadden we zo goed als huisarrest, want we mochten niet eens naar het strand dat nochtans op amper honderd meter van ons hotel lag”, zegt Punninx. Om de verveling tegen te gaan, maakte Herzog een reeks aquarel schilderijen. Die hangen nog tot eind deze maand in Brugotta Hal Burg in Brugge.

Liefde kent geen grenzen. Vraag het maar aan Rosemarie Herzog. Zij werd geboren in Saalfelden, een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg. Op het einde van haar opleiding aan de secundaire school leerde ze de Belgische leraar Ivo Deckers uit Hasselt kennen en de liefdesvonken sprongen meteen over. Een tijdje later verhuisden beiden naar Bensberg, gelegen in Noordrijn-Westfalen. Terwijl haar man voor de klas stond in het Koninklijk Atheneum werkte Herzog als systeemanaliste bij een groot Duits bankconsortium.

In 1999 werd België hun nieuwe thuisland. Dit valt toe te schrijven aan de pracht van Brugge, de stad waar beide echtelingen hun hart aan verpand hebben. In de oude stede kreeg Herzog het kunstvirus te pakken. Vijf jaar volgde ze les bij Jacques Bruynseraede en Fernand Thienpont aan de Brugse Aquarelschool. Aansluitend kreeg ze tijdens verschillende workshops onderricht van internationaal vermaarde aquarellisten. Dit leverde haar tentoonstellingen in binnen- en buitenland en nu dus ook Brugge op.

De dood doemt op

“Zonder Covid-19 zou deze expositie er nooit gekomen zijn”, bekent Herzog. “Bijna alle tentoongestelde werken kwamen tot stand in Bali. Inspiratie vond ik bij foto’s die vrienden me via Facebook toestuurden. Wellicht daarom heb ik veel portretten geborsteld, zelfs gezichten van dames uit Bali en Ecuador. Eén van mijn stijlkenmerken bestaat erin dat ik veel fantasie in mijn aquarels verwerk. Omwille van onze gedwongen quarantaine in Bali door het nieuwe coronavirus doemt in nogal wat doeken de dood op. Daarnaast vormt eenzaamheid een topic, zoals in de aquarel van een begijntje te midden van een aantal bomen.”

In Brugotta Hal Burg zijn naast aquarels van Herzog ook pastels van Martine Allart-Boquet en vrije grafiekwerken van Jean-Marie Petyt te zien. De gratis toegankelijke tentoonstelling loopt nog tot en met woensdag 30 september. Van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier