43ste carnavalsstoet Menen hoopt op zon en windstilte

© NV
Redactie KW

Dit weekend vindt in Menen de 43ste carnavalsstoet plaats. Op vrijdag 15 maart wordt het startschot al gegeven in café De witte Koe. Vanaf 19.33 uur is iedereen welkom voor een leuke carnavalsavond, onder het thema ‘Circus’, doorspekt met feestelijk muziek en drank in overschot. Iedereen die er verkleed binnenwandelt, zal getrakteerd worden op een gratis consumptie.

De dag erop kan men zich, liefst zoveel mogelijk vergezeld door kleine en minder kleine kroost, vanaf 14.00 uur begeven richting Grote Markt voor de carnavalskermis. “Om 15.11 uur zal onze kersverse Prinses Carnaval Sofie I officieel ontvangen worden in het Aula van het Stadhuis. s’ Avonds zal de carnavalsviering zeker en vast verder kunnen gezet worden in de vele deelnemende café’s voor de grote Boemel. Vanaf 20.33 uur verwachten café t’ Belfort, Bar-Choc, The Exit, Au Damier, De Kerpel t’ Fonteintje en Bodega een hele resem drinklustige carnavalvierders”, zegt schepen van feestelijkheden Herman Ponnet.

Op zondag 17 maart zal de traditionele carnavalstoet in gang worden gezet en dit nu al voor de 43ste maal. “De start van de stoet vindt dit jaar opnieuw plaats ter hoogte van het kruispunt Ieperstraat-Zandputstraat. De aanvang is om 14.45 uur en de ontbinding van de stoet rond 17.11 uur. Er is dit jaar een licht gewijzigde omloop. De stoet vertrekt aan het kruispunt Zandputstraat/ Ieperstraat en volg het parcours leperstraat – Koningstraat – Weststraat – Bruggestraat – Rijselstraat – Waalvest – Fabiolalaan – Leopoldplein – Kortrijkstraat – Grote Markt – Podium Grote Markt en daarna de ontbinding via de Ieperstraat. Het werpen van Confetti’s zal slechts worden toegestaan in de Zandputstraat en Ieperstraat tot aan de Koningstraat en vanaf de Grote Markt tot aan de eretribune”, aldus administratief medewerker dienst Evenementen Cassandra Vens. Op kop van de stoet zullen de Bellenman van stad Wervik, reus Jan van Menen en de Koninklijke Volksharmonie Sint- Menen te zien zijn. De Prinsenwagen wordt geleverd door de Orde van de Blues Brothers Oostende. Hierop zullen aanwezig zijn : Keizers Geert I en Danny I, Ambassadrice Stad Menen 2018-2019 Davina en Eredame Amber, Prinses Sofie I met haar Roosje en Hofnar, Kinderprinsenpaar Stad Menen Kyan I en Mercedes I, Kinderprins Eias I en roosje Alyssa I van GBS Barthel Rekkem. Aansluitend volgt dan de nieuwe Meense carnavalsgroep ‘De Orde Van De Vrije Carnavalisten’ met ‘Urbanus 70’.

Talrijke Meense verenigingen zullen die dag alsook vertegenwoordigd zijn, onder andere: KSA Menen, Confrérie De Witte Koe, De Platzakken en De Orde Van De Vrije Carnavalisten. “Er zullen ook groepen uit andere steden ‘overvliegen’ zoals Roeselare, Poperinge, Maldegem, Koekelare, Staden en Gullegem”, weet Cassandra. Politieke thema’s zullen zeker niet geschuwd worden door de ‘schuld’ van De Poperingse Potuls, De Gullewappers en Confrérie De Witte Koe. Nieuwe wagens zullen hun intrede maken dankzij de Orde van de Akkerleuzen, De Moat’n en De Gullewappers. Nieuwe groepen daarentegen zullen we kunnen bewonderen met dank aan de Orde van de caloriebommetjes Roeselare, d’Aperitievers Gullegem en Carnavalsraad Staden. Op de praalwagens zullen enkele aanwezige prominenten te zien zijn zoals Prins van West-Vlaanderen Sunny I, Prins Allexandra XXXIV Roeselare, Prins Gullegem Davy I en de Prinsen en Prinsessen met een beperking: Orde van de Mamboetjes Poperinge.

Voor muziek zullen de korpsen Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef Menen, De Padvinders van Sint-Joris Izegem en de Koninklijke Fanfare Mesen instaan.

Dit jaar zal het Stadsbestuur voor het eerst een mooie prijs overhandigen aan de best verkleedde Meense toeschouwer. “Ik roep dan ook iedereen op om verkleed naar de stoet te komen kijken. Uit de toeschouwers op de Grote Markt zal er, na de doortocht van de stoet, door de jury een toeschouwer uitgekozen worden die in onze ogen met zijn kostuum die dag potten zal gebroken hebben. Potten en hopelijk geen wolkbreuken.”, lacht Herman.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier