20 kunstenaars herwerken andermans kunst

Kunstenaar Ermani (Jurgen Herman) toont zijn 'herboren' kunstwerk. © MVO
Redactie KW

Voor het kunstruilproject Art Confrontations gaan kunstenaars de uitdaging aan om een eigen creatie uit handen te geven en over te dragen aan een andere artiest die het herwerkt, bewerkt, er een eigen interpretatie aan geeft en het een nieuw leven laat leiden. Nog tot en met 15 november kun je het resultaat bewonderen in De Scharbiellie in De Panne.

‘Art Confrontations’ is een idee van kunstcollectief CU². Curator Peter Defurne, zelf kunstenaar en directeur van de Kunstacademie aan Zee in Oostende, selecteerde 20 kunstenaars uit alle inschrijvingen voor dit project. Hij bepaalde wie welk kunstwerk zou ruilen met wie. Onnodig te zeggen dat dit een spannend moment was voor alle deelnemers.

Verrijkend

“Je werk afgeven aan iemand die er dan zomaar zijn ding mee kan doen, is zeker een uitdaging”, vertelt Jurgen Herman, die onder zijn kunstenaarsnaam Ermani meedeed. “Eerst zit je op hete kolen omdat je niet weet of je bij de geselecteerde kandidaten zult zijn. Ik was bij de gelukkigen! Dan weet je echter nog niet welk werk je zal toegewezen krijgen.”

“Als kunstenaar uit ik mijn emoties en fantasieën via mixed media en grafiek en via juweelontwerpen. Maar wat zou ik doen als ik een eigen werk zou inruilen tegen een beeldhouwwerk, want ik ben geen beeldhouwer? Daar ligt dan net de uitdaging: je botst op je eigen grenzen, je leert het werk van andere artiesten met andere ogen bekijken. Dat werk herinterpreteren en het mij eigen maken was een verrijkende ervaring.”

Tweede poging

“Ik was natuurlijk ook heel benieuwd naar wat een andere kunstenaar van mijn werk zou maken, hoe die het als het ware herboren zou laten worden. Zo kreeg ik twee tabletten toegewezen van Irene Goethuys, die vooral werkt met klei. Ik was al blij dat het twee platte vlakken waren, waar ik toch wel iets ‘grafisch’ zou kunnen aan toevoegen. Die ‘putjes’ erin wilde ik eerst wegwerken, maar het waren er wel erg veel en ze waren niet glad. De eerste poging om de platen te glazuren met specifieke aandacht voor de gaatjes mislukte.”

“In een tweede poging vulde ik de putjes met glazen pareltjes … met een beter resultaat. Wie goed kijkt, ontdekt dat er ook enkele letters subtiel aanwezig zijn. De structuren op de tweede plaat deden mij aan een trap denken, iets dat je kunt beklimmen in elk geval.”

“Ik heb de tweede plaat ondersteboven gekeerd. Daar moest een van mijn ‘little people’ op komen! Want ‘de mens’ is een terugkerende rode draad in mijn werk. Uiteindelijk ben ik echt tevreden met het resultaat”, vertelt Jurgen. “Wishing on a star is geworden wat ik in gedachten had. Alles wat mijn eigen werk kenmerkt, vind je erin terug: mijn dromen, de glaspareltjes zijn juweeltjes en sterretjes, mijn ‘little people’ en tekstfragmenten, …”

Verschillende disciplines

De deelnemende artiesten zijn meester in verschillende disciplines zoals schilderen, keramiek, grafische kunst, multimedia, fotografie, glaskunst, textiel, metaalkunst … Diana Barrantes, Johan Blondeel, Miet Bosmans, Gerrie Brust Bijmolt, Marjolein Burbank, Christine Claerhout, Geert Defurne, Martine De Raet, Ermani, Dirk Focke, Mie Ghesquiere, Irene Goethuys, Marie Lechat, Anna Iris Luneman, Marc Roos, Erna Schreel, Freya Van Esbroeck, Sabine Van Eynde en Marie Anne Ver Eecke stapten uit hun comfortzone en in het ruilproject.

De rondreizende expo van Art Confrontations met de titel ‘Renaissance’ houdt nog halt in De Scharbiellie in Kasteelstraat 34 in De Panne tot en met 15 november en is elke dag van 14 uur tot 17.45 uur te bezoeken, behalve op maandag en feestdagen. In december starten de inschrijvingen voor de derde editie van Art Confrontations.

Door de coronamaatregelen is vooraf reserveren verplicht via tel. 058 42 18 77 en is slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten per tijdslot van 45 minuten. Alle info en veiligheidsmaatregelen vind je op www.depanne.be/musea. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier