19-jarige Monika in The Voice: “Ooit wil ik mijn eigen album”

Monika Rudyte strijdt in de derde aflevering van 'The Voice Van Vlaanderen' om een plekje in de battles. © The Voice van Vlaanderen/VTM
Redactie KW

Vrijdagavond staat de Kortrijkse Monika Rudyte voor de jury van ‘The Voice van Vlaanderen’. Of de coaches vallen voor de stem van de 19-jarige studente met Litouwse roots moeten we nog even afwachten. “Het ideale scenario? Dat alle vier de juryleden zich voor mij omdraaien.”

Monika Rudyte zit in het zesde jaar toerisme in het Guldensporencollege Kaai. Drie jaar geleden kwam ze naar België. Gelukkig beschouwt ze talen studeren als één van haar hobby’s. “Mijn ouders zijn gescheiden en ik woonde tot mijn zestiende bij mijn mama in Litouwen. Ik wou graag studeren en wonen in het buitenland, daarom kwam ik naar België. Op school leer ik nu Frans en Duits maar ik spreek behalve Litouws en Nederlands ook Russisch, Pools, Engels en ik leer ook Koreaans en Japans. Talen studeren gaat me dus best goed af“, lacht ze. “Ik ben bovendien iemand die graag reist en hou enorm van verandering.”

Samen met zus

Een carrière als zangeres lijkt voor wie graag andere horizonten verkent dan ook een goede keuze. Op aanraden van haar vrienden schreef ze zich in voor het vijfde seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’. Vrijdagavond is ze te zien in de derde aflevering van de blind auditions. “We hebben thuis talloze video’s waarop ik als zes- of zevenjarige, dikwijls samen met mijn zus, aan het zingen en dansen ben. Mijn mama zong vroeger ook dus het zit wel een beetje in onze familie. Mijn zus en ik waren altijd naar muziek aan het luisteren.”

X Factor

Monika volgde een paar jaar pianolessen en vijf jaar dansles maar leerde naar eigen zeggen het meest op zichzelf. “Ik heb nog nooit professionele zangles gevolgd, ik speel ook nog gitaar en basgitaar.” Ze stond wel al vaker op de planken. Bij concerten of op kleine festivals, meestal samen met haar zus.

“Ik ga nooit stoppen: zangeres worden is mijn ultieme droom”

“Eigenlijk zing ik alles graag maar ik hou het meeste van de combinatie van pop en jazz. We zingen covers en brengen die a cappella of met gitaar of piano. Ik heb graag dat er wat afwisseling in zit. Ik hou erg van Anne-Marie, Beyoncé en de stemcontrole van Christina Aguilera.”

“In Litouwen heb ik in 2010 meegedaan aan ‘The X Factor’. Maar ik was nog zo jong en had weinig ervaring en ik was er niet door.” Voor deze uitzending van The Voice kon Monika alvast rekenen op veel steun van vrienden en familie. “Mijn vrienden hebben mij het duwtje in de rug gegeven om mij in te schrijven, zij waren mijn motivatie. Zij volgden de auditie in de family-room en mijn papa en stiefmoeder zaten in het publiek, ik kan alvast zeggen dat het vrij emotioneel was voor iedereen.”

Koen of Natalia

Tijdens de blinds zitten de vier juryleden en coaches Alex Callier, Natalia, Bart Peeters en Koen Wauters met hun rug naar de kandidaten. Voor wie ze goed vinden, drukken ze op de knop en draaien ze zich om. “Als ik mocht kiezen dan koos ik Koen Wauters als coach, zijn muziekstijl past bij mij. En hij kijkt ook naar de persoon zelf. Ik heb het gevoel dat hij nooit iemand een volledig andere richting wil duwen. Natalia zou ook wel tof zijn. Maar in het ideale scenario draaien ze zich alle vier voor mij om“, lacht Monika.

Ook als het niets wordt met The Voice zal talentvolle 19-jarige blijven zingen. “Ik ga nooit stoppen. Ooit zou ik graag een eigen album maken. Maar we beginnen bij het begin, met concerten en een eigen YouTube-kanaal. Zangeres worden is mijn ultieme droom.”

(Jasmien Aernout)