16.500 bezoekers voor Festival aan Zee De Panne

Het wisselvallige weer hield de bezoekers van Festival Aan Zee niet tegen. © TVK
Redactie KW

Hoewel de weergoden zaterdag niet veel goeds voorspelden en het gratis speeldorp om veiligheidsredenen gesloten bleef, hielden regen en wind de bezoekers niet tegen. Zowel zaterdag als zondag zakten nieuwsgierige festivalgangers massaal af naar de festivaltenten op het strand van De Panne. De organisatoren telden zondagavond maar liefst 16.500 bezoekers voor het openingsfestival van het nieuwe seizoen.

Het gratis aanbod loonde dan ook de moeite: live optredens met De Jeugd Van Tegenwoordig, Laura Tesoro, #LikeMe (Ketnet), Shizzle Le Sauvage, Kapitein Winokio… Maar ook foodkraampjes, de retro-barbershop van Brian, leuke activiteiten voor de kinderen, randanimatie enz.

Hoewel zaterdag de stormwind het zand in je neus en je oren blies en je het voelde kraken tussen je tanden, zat de Mainstage, de grootste festivaltent, toch helemaal vol voor het optreden met de cast van de populaire Ketnet-reeks #LikeMe. Achteraf stonden de fans in de rij voor een handtekening en een selfie met de acteurs. Dat maakte de teleurstelling goed voor het speeldorp dat de hele zaterdag gesloten bleef. Ook het optreden van Clement Peerens Explosition deed de tent vollopen. Zaterdagavond zorgde de band met Hugo Matthysen voor een geslaagd voorprogramma als aanloop voor de headliner: de Nederlandse rapgroep De Jeugd Van Tegenwoordig. De hele Mainstage zong luidkeels mee van begin tot eind. Dit was ook de ideale setting voor mixtalent Shizzle Le Sauvage met zijn strakke set partyhits.

Na regen komt zonneschijn

Ook zondagmorgen beloofde niet veel goeds, want er viel flink wat hemelwater uit de lucht. Maar enkele uren later verscheen er toch een waterzonnetje, en stonden heel wat families met kinderen te wachten om als eersten het speeldorp binnen te mogen. Zondag is trouwens elk jaar de familiedag bij uitstek op FAZ. Thema van het speeldorp dit jaar was ‘Race door de Tijd’. Daaraan hebben alle jeugdverenigingen van De Panne meegewerkt, in samenwerking met de gemeentelijke diensten Jeugd & Vrije Tijd.

De 15 F.O.S. Sea Scouts ‘t Kraaienest van De Panne hadden twee klimtorens in elkaar gesjord met daartussen twee apenbruggen (gemaakt uit touwen) en die eindigen in een death ride. “We hebben heel veel zand gegeten”, lacht eenheidsleider Michael Houquet. “Zaterdag konden de kinderen niet op de klimtorens, maar dan hebben we voor de catering voor alle festivalmedewerkers gezorgd. De sfeer is hier bijzonder goed! Het idee voor de klimtorens dit jaar is van Snoek, Forel en Remora… Dat zijn natuurlijk totemnamen. Zij hebben de constructie uitgedokterd en ook uitgevoerd. Dat kost wel 4 à 5 dagen werk en heel wat blaren op hun vingers!”

In de retrocaravan van barbier Brian kon je een originele scheerbeurt krijgen.
In de retrocaravan van barbier Brian kon je een originele scheerbeurt krijgen.© MVQ

Zondag was ook de verjaardagsshow van Kapitein Winokio, die zijn 15-jarige bestaan vierde. Zangeres OT bracht eigen hits en covers en Paul Michiels bracht een bloemlezing met nummers uit zijn Soulsister-periode, zijn solowerk, zijn cover “Let’s Dance” van David Bowie… Laura Tesoro koos voor FAZ om uit te pakken met haar nieuwe zomertoer en 2 Fabiola en Omdat Het Kan Soundsystem rondden het muzikale feest af.

Met de herbruikbare bekers zette FAZ opnieuw in op duurzaamheid. Dit jaar stak de organisatie van Dranoeter vzw nog een tandje bij. De herbruikbare bekers werden ter plaatse afgewassen in de mobiele wasstraat. Daarna werd het afwaswater naar het mobiele plantensysteem afgevoerd om daar te worden gezuiverd. Met dat water zal gemeente De Panne de bloemen en planten besproeien. Festival aan Zee werd georganiseerd door Dranoeter vzw in samenwerking met Toerisme De Panne.

Ook onze fotograaf was erbij. Bekijk hier zijn fotospecial.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier