150 covers ter ere van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg Brugge

© SVV
Redactie KW

De Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge bestaat 150 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Zo programmeert het Cultuurcentrum Brugge van dinsdag 1 tot en met vrijdag 25 oktober het festival Nothin’ but Covers. Het label Brugotta (wat staat voor Bruges Got Talent) laat op zeven locaties evenveel Brugse bands voor de gelegenheid 150 covers spelen. Het programma wordt aangevuld met een selectie van de lievelingsplaten van Peter Slabbynck en een terugblik op het iconische muziekjaar 1969, allebei mee te maken in de Stadsschouwburg.

Voor het campagnebeeld van het festival Nothin’ but Covers liet het Cultuurcentrum Brugge zich inspireren door de bekende filmaffiche van ‘American Beauty’, een langspeelfilm uit 1999 met Kevin Spacey in de hoofdrol. Daarin bedekt de naakte actrice Mena Suvari haar intieme delen met rozenblaadjes. Matthias Desmet, stadsfotograaf van Brugge, schoot een beeld van Red Zebra-zanger Peter Slabbynck, waarbij hij grote delen van zijn lichaam van covers van singles voorziet. Voorwaar: een in het oog springend campagnebeeld voor ‘Nothin’ but Covers’.

Dit festival opent op dinsdag 1 oktober met een optreden van Phil Graveyard & The Undertakers in cultuurcafé De Biekorf (Naaldenstraat 4). “Enkele jaren geleden ontdekte Philippe Van de Kerckhove de banjo“, vertelt programmator Peter Roose. “Voor hem het sein om een bluesgrassband op te richten, een genre gekenmerkt door het gebruik van verschillende akoestische snaarinstrumenten gecombineerd met meerstemmige zang.”

Van Dylan tot The Doors

Op maandag 7 oktober krijgt de 78-jarige Robert Allen Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan, een hommageavond in Joey’s Café (Zuidzandstraat 16/A) van Dylanscene. Zij brengen eigen versies van Dylan-nummers. “Zowel pittig of innig als jazzy of funky”, weet Roose.

Wie zijn buis van Eustachius graag laat verwennen door een feestelijke coverband met een serieus hoekje af verwijzen we op zondag 13 oktober naar Charlie Rockets (Hoogstraat 19). Daar zullen The Covernators instaan voor een uitbundig (hard)rockfeest met covers van onder meer AC/DC, Black Sabbath, Led Zeppelin en Metallica. The Covernators vervangen Big Bayou Bandits, die moesten afhaken. De bekende Brugse band Dollarqueen graaft op maandag 14 oktober in Comptoir des Arts (Vlamingstraat 53) dan weer in het rijkgeschakeerde oeuvre van The Doors.

Andere local heroes van Die Scone zijn Cajun Moon. De band rond frontman Johan ‘Stevie’ Stevens duikt op zondag 20 oktober in ‘t Zwart Huis (Kuipersstraat 23) in het singer-songwritersrepertoire van onder meer Crosby, Stills, Nash & Young, The Band, John Fogerty en John Hiatt. Maandag 21 oktober haalt Snuffel (Ezelstraat 42) The Uppercuts in huis, een vierkoppige band die je op een set vol swingende rockabilly zal vergasten. Op vrijdag 25 oktober tenslotte treedt Central Station in de zaal van De Kelk (Langestraat 69) op. “Dit vijfkoppig gezelschap raast met een aanstekelijk enthousiasme door zijn repertoire van rock, salsa, ska, funk en groove”, stelt Roose in het vooruitzicht.

Alle caféoptredens vangen om 20 uur aan en zijn gratis mee te maken.

‘The Summer of 69’

Helaas al uitverkocht, maar een bijzonder leuk initiatief: op zaterdag 19 oktober laat Red Zebra-frontman Peter Slabbynck je in de kelders van de Stadsschouwburg vanaf 16 uur kennismaken met zijn vijftien favoriete songs. Op vinyl uiteraard. Bij elk nummer voelt Roose hem aan de tand.

Diezelfde avond komt ‘The Summer of 69’ – die van Woodstock, de eerste zege van Eddy Merckx in de Ronde van Frankrijk én de maanlanding – vanaf 20 uur weer tot leven in de Stadsschouwburg dankzij de Metronoomband onder leiding van de vijftigjarige Steven Van Havere. De bezieler van voornoemde muziekschool en voormalig drummer van onder meer Gorki, Arid en Hooverphonic zal enkele muzikale gasten op het podium van de prachtige bonbonnière roepen. Toegang: 18, 15, 12 en 9 euro.

“Omwille van de bijzondere verjaardag van de Stadsschouwburg vervangt ‘Nothin’ but Covers’ dat andere festival van het Cultuurcentrum Brugge ‘Nothin’ but The Blues“, besluit Roose.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier