120 jaar geleden overleed Guido Gezelle : herdenking in Roeselare

© Stefaan Beel
Redactie KW

120 jaar geleden overleed Guido Gezelle en om hem en zijn banden met Roeselare te herdenken komt er een onlinewedstrijd en een tentoonstelling.

Guido Gezelle overleed op 27 november 1899. Net 120 jaar later komt er een herdenkingsweek en daarvoor gaat Stad Roeselare in zee met vzw K-Trolle, Obsidiaan en Woordentij. Blikvanger wordt een tentoonstelling met de titel ‘Gezelle ten voeten uit’. In Ter Posterie zet Raoul Boucquey een historische duiding op en zullen vier kunstenaars elk in hun eigen discipline de poëzie van Gezelle vertolken. Als eerbetoon wordt gevraagd aan de Roeselarenaars om via het geschreven woord of elke andere kunstzinnige vorm deze verjaardag in de verf te zetten. Er zijn drie categorieën: Poëzie Jongeren tot 26 jaar, poëzie vanaf 27 jaar en Overige. Voor elke reeks bestaat de eerste prijs uit een geldprijs van 150 euro. Deadline voor de inzendingen is maandag 25 november. Het wedstrijdformulier vind je op de gelegenheidswebsite rslgezelle.be.

Op vrijdag 29 november is er een ‘Gezellige’ avond in de K-Trolle met onder andere de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd. Op zaterdag 30 november is er een concert in de kerk van het Klein Seminarie met Bart Vandekerkhove, Stan Driesen en Johan Vandendriessche. Zij brengen een muzikaal poëtisch programma gebaseerd op de eerder dit jaar uitgebrachte CD ‘Gezelle Gezongen, dichter bij de meester’.

Collectief Obsidiaan nodigt op 30 november dichters uit in het Klein Seminarie om er nieuw werk geïnspireerd op Gezelle uit hun hoed te toveren. Hun creaties brengen ze ten gehore op de poëziematinee ‘Roes de Luxe’ in de K-Trolle op zondag 1 december om 11 uur. (BCR)

Meer info: www.rslgezelle.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier