Cultureel ambassadeur Bert Bijnens overleden

Redactie KW

Kunstenaar en volkskundige Gilbert ‘Bert’ Bijnens uit Nieuwpoort is op maandag 3 mei op 89-jarige leeftijd overleden. In zijn lange leven reeg Bert Bijnens in zijn artistieke en volkskundige werk een kraal van rijke verdiensten aaneen voor zijn geliefde Westhoek aan beide kanten van ‘de schreve’. In april 2006 werd hem door het gemeentebestuur van Koksijde daarvoor de titel van cultureel ambassadeur verleend.

Bert Bijnens was vooral een bescheiden, ambachtelijk volkskunstenaar die zijn werk zonder de minste roemzucht verrichtte. Hij wilde weten wat er groeit en bloeit in zijn streek, wat er omgaat in de kleine, gewone man. Daarvan getuigen zijn houtsculpturen, keramiek en koekenplanken. Een belangrijk deel van zijn oeuvre is de collectie keramische geglazuurde beelden, die stuk voor stuk een grote betekenis hebben voor de volkskunst in de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Achter elk beeldje schuilt een verhaal. In april 2006 schonk de kunstenaar 69 dergelijke beeldjes uit zijn verzameling aan de gemeente Koksijde. Het was zijn wens dat de beelden zouden samenblijven. Deze unieke schenking werd door het gemeentebestuur warm onthaald. Het toeval wil dat Bert overleed terwijl in het gemeentehuis een tentoonstelling van zijn beelden liep…

Bekroond

Zo’n vruchtbare loopbaan kon niet onbeloond blijven. Al in 1953 werd hij onderscheiden in een luisterspelwedstrijd van de BRT (toen nog NIR) met Iseland en won hij de provinciale prijs beeldhouwkunst West-Vlaanderen. In 1967 werd Bijnens in ‘s Gravenhage door het Algemeen Nederlands Verbond de Visser – Neerlandia prijs toegekend. In 1982 werd hij ridder in de Orde van ‘t Manneke uit de Mane, en op 18 juni 2006 verleende het Koksijdse gemeentebestuur hem officieel de titel van cultureel ambassadeur van de gemeente Koksijde.

Uitgebreid artikel in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 7 mei 2010

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.