Zware celstraffen voor mensensmokkel met 39 doden in Essex in Engeland

Bron: Belga

Voor de dood van 39 migranten in een vrachtwagen in Groot-Brittannië zijn vier mannen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Twee leiders van de smokkelbende moeten voor 27 en 20 jaar achter de tralies, besliste een gerechtshof vrijdag in Londen. De chauffeur van de vrachtwagen werd tot dertien jaar en vier maanden cel veroordeeld, een vierde man tot achttien jaar. De container kwam van Zeebrugge.

De 43-jarige Roemeen Gheorge Nica en de 41-jarige Ronan Hughes, baas van de transportfirma, werden aanzien als de sleutelfiguren. Nica werd veroordeeld tot 27 jaar achter de tralies, terwijl Hughes 20 jaar celstraf kreeg. Ze werden allebei veroordeeld voor onopzettelijke doodslag en mensensmokkel. Vrachtwagenchauffeur Maurice Robinson, die de koelcontainer ophaalde en de lijken ontdekte, kreeg 13 jaar en 4 maanden, terwijl Eamonn Harrison, die de container in Zeebrugge had afgezet, 18 jaar achter de tralies verdwijnt.

De rechter, die het had over een “ondraaglijke” dood, voegde er nog aan toe dat de mannen minstens twee derde van hun celstraf zouden moeten uitzitten.

Op 23 oktober 2019 werden de lichamen van 39 personen teruggevonden in een koelcontainer in de industriezone van Grays, ten oosten van Londen. De container was afkomstig van Zeebrugge. De inzittenden, allen Vietnamezen, stierven door verstikking en hyperthermie als gevolg van de hitte en het zuurstofgebrek in de afgesloten ruimte. Allen hadden ze sommen tot 13.000 pond (14.000 euro) betaald voor de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk.

Eerder werden in Vietnam al zeven personen veroordeeld voor hun betrokkenheid in de mensensmokkelaffaire. Ook in België en Frankrijk werd een onderzoek ingesteld, waarbij in totaal dertien verdachten werden aangeklaagd.

Lees hier het interview met Federaal procureur Ann Lukowiak, gespecialiseerd in mensensmokkel en haar collega Frank Demeester van het West-Vlaamse parket, één jaar na het Essex-drama. “Het verbaast ons eigenlijk dat er niet nog meer doden vallen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.