Zware brand op Oude Blekerij dan toch een ongeval

Zondagmorgen woedde een hevige brand op de grens tussen Kortrijk en Bissegem. Hoewel het parket eerst vermoedde dat de brand werd aangestoken, gaat men nu toch uit van een ongeval.

Het is niet de eerste keer dat het gebouw brandt. © NDZ

In een gebouw op de voormalige bedrijfssite ‘Oude Blekerij’ woedde zondagmorgen een hevige brand. De site tegenover de Euro Shop en tussen de Meensesteenweg en de Leie werd ook in het verleden al geteisterd door branden. Het vuur werd kort na 6.30 uur opgemerkt en greep razendsnel om zich heen. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen reeds door het dak. Ook een pikzwarte rookwolk die tot kilometers ver in de omtrek te zien was, steeg op uit de gebouwen. Meteen werd versterking opgeroepen met voertuigen, de brandweer stelde een zware pomp op aan de naburige Leie om voldoende bluswater aan te voeren uit de Leie, die op slechts een honderdtal meter van de brand ligt.

Niet de eerste keer

De voormalige textielsite staat al enige jaren leeg en wordt sindsdien geteisterd door krakers. De jongste jaren werd de site verschillende keren geteisterd door brand, het parket achtte de bewoners ook dit keer verantwoordelijk. Maar maandag werd duidelijk dat het om een accidentele brand gaat.

Deze keer is de schade aan het leegstaande gebouw aanzienlijk. Langs enkele tientallen meters van de gevel is zichtbaar dat het gebouw volledig is uitgebrand. De brandweermannen kregen het vuur na een uur blussen onder controle, maar bleven nog geruime tijd ter plaatse om na te blussen. (NDZ)

De leegstaande fabriek is een deel van de ruimte site De Blekerij, goed voor een gebied van zo’n zes hectare. De helft van die site is eigendom van de Ieperse projectontwikkelaar Ghelamco. Die wil er bij de Ronde van Vlaanderenbrug twee woontorens neerpoten, elk 52 meter hoog ofwel 14 verdiepingen. Daarnaast is ook plaats voor 80 betaalbare woningen, een park en een retailgedeelte van 5.000 vierkante meter. Maar vooraleer er gebouwd kan worden, wordt de lege fabriek gesloopt. Voor een deel van het terrein is ondertussen een sloopvergunning aangevraagd. Als alles goed gaat, moet die in het najaar in orde zijn. Eens het slopen kan beginnen, neemt ook het risico op branden af. (OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.