Zomercriminaliteit in politiezone Westkust daalt met de helft, wel meer winkeldiefstallen

Redactie KW

De zomercriminaliteit in politiezone Westkust (Koksijde/De Panne/Nieuwpoort) is opnieuw gedaald. Tegenover vorig jaar waren er 12 procent minder feiten in de zomer, tegenover vier jaar terug gaat het zelfs om een daling met de helft. “Het was door corona een zomer om nooit te vergeten, maar we sluiten af met een positieve noot”, zegt Marc Vanden Bussche, voorzitter van de politiezone.

De balans van de criminaliteit die in de zomermaanden juli en augustus werd vastgesteld in politiezone Westkust oogt bijzonder fraai. Naar jaarlijkse gewoonte maakt de zone op het einde van de zomervakantie de balans op van het zomerseizoen.

Er zijn dit jaar in totaal 156 feiten vastgesteld. Vorig jaar waren dat er nog 21 meer. Maar zeker als je de cijfers vergelijkt tegenover 2017 is er een aanhoudende spectaculaire dalende tendens te zien. In 2017 waren er nog 310 feiten, of bijna 50 procent meer. Vooral het aantal inbraken daalde fors. Zo werden er 11 inbraken vastgesteld in woningen tegenover nog 27 in 2017. Helemaal goed nieuws is er bij inbraken in handelszaken. Daar werd geen enkel feit geteld tegenover 5 in 2017.

Dat stemt Marc Vanden Bussche, voorzitter van de politiezone en burgemeester van Koksijde tevreden. “Door de coronaproblematiek was het een zomer om nooit te vergeten, maar gelukkig kunnen we ze alsnog met een positieve noot afsluiten”, zegt hij. Er werd deze zomer ook geen enkele auto gestolen aan de Westkust.

Zomercriminaliteit in politiezone Westkust daalt met de helft, wel meer winkeldiefstallen

Meer camera’s, inzet SRT-team

Ook bij de kleinere criminaliteit zijn er sterke dalingen, zoals bij de beschadigingen aan voertuigen of andere. Er waren 13 diefstallen uit voertuigen (19 in 2017), slechts 1 bromfietsdiefstal en er werden 33 fietsen gestolen. Vorig jaar waren dat er nog 64 en in 2017 zelfs nog 89.

De inzet van extra personeel en materieel speelt daar een belangrijke rol in zegt Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort. “Sinds het jaar 2017 zien we bij elke vorm van criminaliteit een sterke daling. Het korps zette tussen 2017 en 2020 immers in op nog meer ANPR-camera’s, breidde haar SRT-team (Snel Respons Team in de volksmond gekend als VIP-team, red.) fors uit en ook haar mountainbiketeam floreerde.”

Wel meer winkeldiefstallen

Enige valse noot is het aantal winkeldiefstallen dat tegenover vorig jaar met 127 procent toenam tot 34 feiten. Dit wijt men aan een hogere aangiftebereidheid. De balans is evenwel erg positief.

“De samenwerking tussen de Westkustburgemeesters verloopt uitmuntend en bovendien mocht de PZ Westkust naast haar eigen zeer bekwame medewerkers ook rekenen op versterking van de WVL4, van de federale politie en van de gemeenschapswachten tijdens het zomerseizoen”, besluit burgemeester van De Panne Bram Degrieck. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier