Zinloos geweld in Kortrijk voer voor discussie: “Verspreiding beelden op Facebook hinderde politie”

Het incident vond plaats op de trappen aan de achterkant van het station. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De video waarin sprake is van zinloos geweld aan het station van Kortrijk blijft de gemoederen beroeren. Tijdens de meest recente gemeenteraad op maandagavond gaven de beelden aanleiding tot een lange, pittige discussie. “Vlaams Belang vertraagde een politieactie door die beelden te verspreiden”, liet burgemeester Ruth Vandenberghe zich ontvallen.

Eind oktober doken verontrustende beelden op sociale media op. Ze tonen een jongeman die een andere tiener mishandelt. De ene tiener gooit de andere jongen enkele treden naar beneden van een betonnen trap en slaat en schopt hem op het hoofd. Het gebeuren speelt zich af aan de achterkant van het Kortrijkse station.

Het was oppositiepartij Vlaams Belang die de beelden als eerste verspreidde. Enkele uren later pakte de Kortrijkse politie de vermoedelijke dader al op. De minderjarige jongeman met allochtone roots werd verhoord en daarna vrijgelaten onder voorwaarden. Zijn zaak komt nog voor de jeugdrechtbank.

Politiecontroles

Volgens fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) kadert het incident in een groter geheel van problemen met radicalisering en criminaliteit. Hij was bovendien niet te spreken over de zware politiecontroles in de stad op 1 november. Toen hadden verschillende (extreem)rechtse organisaties aangekondigd dat ze naar aanleiding van de video zouden komen betogen in de stad.

Daarop controleerde de Kortrijkse politie iedereen die Kortrijk binnen wilde, ook Vermeersch zelf. “Nederlandsonkundige agenten verhinderden hardhandig de vrije doorgang aan bewoners. Waarom werd voor deze aanpak gekozen? Op welke grond werden burgers aangehouden?”, vraagt hij zich af.

Vermeersch kon echter op weinig bijval rekenen in de gemeenteraad. Oppositiepartijen Groen en CD&V onthielden zich van commentaar. Philippe Dejeagher (N-VA) veroordeelde de “verwerpelijke en onaanvaardbare feiten” wel nog eens expliciet. “Barbarij hoort niet thuis in onze stad”, benadrukte hij. “Maar het stadsbestuur doet er ook alles aan om de pakkans te vergroten.”

Kennis van zaken

Burgemeester Ruth Vandenberghe kon niet lachen om de tussenkomst van Vermeersch. “Beleidsbeslissingen baseren op één incident is onverstandig. Wij stemmen ons beleid af op de algemene criminaliteitscijfers. Die manier van werken maakt het mogelijk om gepast te reageren op verontrustende trends.”

“Weet bovendien dat uw beelden de politieactie vertraagd hebben. Want toen de politie die mensen (de vermoedelijke dader en het slachtoffer, red.) wou oppakken, waren die accounts al verwijderd. Dus misschien is het toch beter om af en toe eens te zwijgen en alleen met kennis van zaken te spreken”, besloot ze snedig.

Burgerplicht

Vermeersch reageerde daarop door te stellen dat hij wel degelijk zijn burgerplicht had gedaan. Hij had de beelden immers ook aan de politie bezorgt toen ze verspreid werden. “Ook de naam van de dader, die we binnen de kortste keren te horen kregen van verschillende mensen, bezorgden we meteen aan de politie”, betoogt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier