Zevenendertig maanden cel voor Oostendse speeddealer ‘Don Mario’

Redactie KW

Zeven beklaagden uit Oostende zijn door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld voor het dealen van drugs. Kopstuk Mario C. (45) hield zich vooral op grote schaal bezig met de verkoop van speed. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf en een verbeurdverklaring van 17.500 euro.

De speurders beschikten over informatie dat C. in 2019 op grote schaal speed aan de man bracht in Oostende. Het leverde hem toen blijkbaar de bijnaam ‘Don Mario’ op. In de wandelgangen werd hij omschreven als “de grootste Oostendse speeddealer in 40 jaar tijd”, maar dat kon na zijn arrestatie op 2 december 2019 toch niet helemaal hard gemaakt worden.

“De politie vond niet de verhoopte kilo’s speed en miljoenen euro’s winsten”, verduidelijkte de advocaat van C. tijdens het proces. “Hij is vooral een zware gebruiker. Op het moment van zijn arrestatie gebruikte hij vijf gram speed per dag.”

Dankzij observaties en telefonieonderzoek kon de politie nog zes andere verdachten inrekenen. Ze zouden zich eveneens in Oostende beziggehouden hebben met de verkoop van speed, cannabis, xtc en cocaïne. Vaak hadden ze Mario C. als leverancier, maar het onderzoek kon niet aantonen dat ze de drugs in zijn opdracht doorverkochten. Van een georganiseerde drugsbende bleek dus geen sprake.

40.000 euro verbeurd verklaard

Het openbaar ministerie vorderde voor C. een effectieve gevangenisstraf van vier jaar. Zijn medebeklaagden kregen 18 maanden tot 37 maanden cel, voor vier onder hen gekoppeld aan voorwaarden. In totaal hing hen ook een slordige 150.000 euro verbeurdverklaring boven het hoofd, maar dat werd herleid tot bijna 40.000 euro.

De advocaten van de verdediging drongen tijdens de pleidooien vooral aan op mildere straffen met uitstel. (Afr/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten